Zoetermeer Actief schaak copy copy copy copy copy copy copy copy copy Schaken is een spel van alle tijden en voor alle leeftijden. Uit de rijke schaakgeschiedenis komen veel prachtige partijen schaak, leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze week: Aljechin: 624 simultaans in NL 1933

In de jaren 30 vertoefde Aljechin graag in Nederland, net zoals verscheidene andere schaakgrootmeesters uit die tijd, zoals Emanuel Lasker, Geza Maroczy, Bogoljubow, Spielmann, Tartacower. Niet alleen om zakelijke redenen, maar ook om de hartelijke wijze waarop men hier werd ontvangen. En Hans Kmoch zou in 1933 hiernaar toekomen voor een jarenlang verblijf. Zoals Aljechin de koning was van het schaakspel, was Hans Kmoch de koning van de pen en het woord over schaken. Hij schreef in de Wiener Schachzeitung over schaaktechniek en hij maakte vlot geschreven ronde-overzichten van schaaktoernooien. Bovendien behoorde Kmoch met Spielmann, Grünfeld, Becker en Müller tot de beste Weense schaakgrootmeesters. In 1933 kwam Aljechin naar Nederland voor een aantal simultaansessies. Max Euwe bemiddelde bij het in elkaar zetten van een simultaanprogramma voor Aljechin. Het werden uiteindelijk 16 simultaansessies in 17 dagen, tegen meestal 30-50 schakers per simultaan. In totaal speelde Aljechin 624 partijen: +512, =71, -41, ofwel 88%. De meeste tegenstand ondervond Aljechin in Rotterdam (9 nederlagen) en in de Beursclub van Amsterdam (7 nederlagen) en verder speelde hij in Heerlen, Maastricht, Heemstede, Bussum, Amstelveen, Groningen, Haarlem (kloksessie), ASC Amsterdam, Bodegraven, ASB, Eindhoven, Tilburg, Den Haag en Utrecht. Hierna volgen nog twee flitsen van spectaculaire partijen uit deze simultaansessies.                             

                                     Na fxe5                                                   na h6!
aljechin simultaan1 aljechin simultaan2

Aljechin – simultaanspeler 1-0. Aljechin had al twee lichte stukken in zijn formidabele combinatie gestoken en vervolgt nu met g6!! De witte dame staat in, maar pakken betekent mat met Th8, dus Dxg6; Dc4+ en 1-0 want tussenplaatsen van stukken helpt niet vanwege uiteindelijk ook weer Th8#.

Aljechin – simultaanspeler 1-0. Na pakken van de a-pion (Txa5) promoveert de h-pion, maar de jacht hierna op de h-pion betekent uiteindelijk de promotie van de a-pion!! … Tb5; Tc1+ Kd6; Tc8 Tb7; Kc4! Pf4 of?; Lxb4+ Ke6; Tc6+ Kf5; Txa6 en zwart kan a-pion uiteindelijk niet meer tegenhouden en even later 1-0.

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.), op donderdagavond bij SV Botwinnik, 2B-Home en op dinsdagmiddag bij Schaakclub Palet Welzijn, Nathaliegang 79.

-advertenties-

-goede doel-