schaakstukken

Schaken is een spel van alle tijden en voor alle leeftijden. Uit de rijke schaakgeschiedenis komen veel prachtige partijen schaak, leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze week over: VSB-Lustrumtoernooi 1991 ofwel de Euwe Memorial Amsterdam

Het toernooi begon met een incident. Het is een Lustrumtoernooi van de Verenigde Spaarbanken (VSB) en mede daarom is het een toernooi in toen de hoogste FIDE-categorie 16. Kasparov en zijn grote tegenstrever Karpov zijn allebei uitgenodigd. En Kasparov probeert de organisatie over te halen om John van der Wiel en Hjartarson uit het toernooi te zetten, want deze 2500-plussers passen niet in een toernooi van de categorie 16, vond Kasparov nogal laatdunkend. John vd Wiel was natuurlijk boos en op de foto bij het begin van hun partij schudden Kasparov en Van der Wiel elkaar nog wel de hand, maar ze kijken glad langs elkaar heen. Van der Wiel speelde trouwens een probleemloze remise tegen Kasparov… Evenals in Linnares weten de beide K’s de jongere concurrentie opnieuw niet achter zich te houden. De eerste vier van de eindstand blijven allemaal ongeslagen. Kasparov wint dus lang niet zoveel partijen als “vroeger” en moest nu met 7 remises genoegen nemen! Eindstand: Salov en Short 6/9; Kasparov en Karpov 5,5; Kortsjnoj 4,5; Timman en Hjartarson 4,0; Gurevich 3,5; Vd Wiel en Ljubojevic 3,0.

Na Tb8, nu … Dd5?

na … Te7

202.1 Timman  202.2 Timman2

 

Jan Timman – Johan Hjartarson 1-0. Da2 is nu aangewezen want die zou twee belangrijke velden verdedigen maar er komt Dd5? En nu heeft Timman de winnende zet Da3 en 1-0, want deze damezet maakt het paard onverdedigbaar en een aanval van de zwarte dame op de koning mislukt want die kan naar h3 uitwijken!

Viktor Kortsjnoj – Jan Timman 1-0. Het commentaar in het Leids Dagblad was dat Jan Timman met zwart beter kan afblijven van het “orthodox damegambiet” als hij in de kandidatentweekampen tegen Viktor Kortsjnoj zou moeten spelen, want na 23 zetten was deze partij al over. En al na 15 zetten waren de commentatoren Sosonko en Hartoch het erover eens dat de witte stormvloed al niet meer te keren was. Het bleek dat Kortsjnoj in zijn geruchtmakende tweekampen met Karpov de gehele speelwijze tot op de bodem had geanalyseerd en dat vooral de 8e zet van zwart als verloren tempo moest worden beschouwd. In deze stand speelt Kortsjnoj nu fraai Dc3 ! en 1-0, want Timman heeft een statische stelling zonder goede zet, Frits: Lc8 of?; Pg6! en er dreigt van alles…

 

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.), op donderdagavond bij SV Botwinnik, 2B-Home en op dinsdagmiddag bij de Ouderenschaakdamclub Palet Welzijn, Nathaliegang 79.


Bram Doeves

Bekijk hier alle schaakcolumns: www.zoetermeeractief.nl/sport/schaakrubriek

-advertenties-

-goede doel-