schaakstukken

Schaken is een spel van alle tijden en voor alle leeftijden. Uit de rijke schaakgeschiedenis komen veel prachtige partijen schaak, leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze week over: Hoogovens 1989

Er waren ditmaal geen topgrootmeesters in Hoogovens 1989, maar toch wel zeker gerenommeerde grootmeesters zoals Ribli, Sax, Georgiev, Vaganian, die het moesten opnemen tegen de jeugd zoals Piket, nationaal kampioen Douven, Sokolov en Anand. In de eerste ronde al was er weer een spectaculair tijdnoodmoment: Douven was geheel overspeeld door de Amerikaan Joel Benjamin die echter in tijdnood fataal blunderde. Na 4 ronden stond Douven nog steeds in de kopgroep, maar hij zakte steeds meer in en eindigde op de onderste plaats. Iets dergelijks overkwam ook de Rus Vitaly Tseshkovski die na 2 nederlagen op rij de koppositie na 8 ronden nog steeds deelde, maar hij kwam er niet meer aan te pas in de tweede toernooihelft, en zakte af naar de elfde plaats in de eindrangschikking. Jeroen Piket deed het andersom, na een matig begin eindigde hij met 7 uit 13 op een gedeelde vijfde plaats (net geen grootmeesterresultaat van 7,5). Tony Miles eindigde met een 50%-score waarmee hij best wel tevreden kon zijn na een inzinking van 1,5 jaar. Gebrek aan goede nachtrust werd hem bijna fataal in het interzonale toernooi van Zagreb. Met fysieke en mentale problemen belandde hij in het ziekenhuis, en in de tussentijd van 1,5 jaar daalde zijn ELO van 2585 naar 2500. Hij verloor ook in de eerste twee ronden van het Hoogovens-toernooi, maar kwam daarna goed terug! Zonder uitgesproken favorieten werden er veel punten vermorst aan de top, bleef het ook tot het einde toe een heel spannend toernooi, waarin na de laatste ronde maar liefst vier topschakers met “slechts” 7,5/13 de eerste prijs deelden. De eindstand was: 1-4. Zoltan Ribli, Gyula Sax, Predrag Nikolic en Viswa Anand met 7,5/13; 5-6. Kiril Georgiev en Jeroen Piket 7,0; 7-8. John vd Wiel en Tony Miles 6,5; 9-11. Rafael Vaganian, Joel Benjamin en Vitaly Tseshkovski 6,0; 12-13. Ivan Sokolov en Julio Zuniga 5,5 en 14. Rudy Douven 5,0.

Na …Te1, nu c6? na b3
193.1 tseshkovski piket  193.2 benjamin douven

 

Joel Benjamin – Rudy Douven 0-1. Na torenruil en Kg2 staat wit op winst, maar in tijdnood ontstaat het spektakel c6? en …Da6!! Met winst door uiteindelijk onweerlegbare dreiging Dxf1#

Vitaly Tseshkovski – Jeroen Piket 0-1. Hier weer eens een lange en schitterende combinatie van Jeroen Piket: …Txb3+!!; Dxb3 Tb8; Dxb8+ Lxb8; Pc3 Db4+; Kc2 Le5; Tgd4 f2; T4d3 Dxc4 en 0-1 want bijv. Tc1 Lxc3; Txc3 f1D en na slaan dame/toren heeft zwart doorslaggevend voordeel.

 

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.), op donderdagavond bij SV Botwinnik, 2B-Home en op dinsdagmiddag bij de Ouderenschaakdamclub Palet Welzijn, Nathaliegang 79.


Bram Doeves

Bekijk hier alle schaakcolumns: www.zoetermeeractief.nl/sport/schaakrubriek

-advertenties-

-goede doel-