schaakstukken

Schaken is een spel van alle tijden en voor alle leeftijden. Uit de rijke schaakgeschiedenis komen veel prachtige partijen schaak, leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze week over: Jeroen Piket in 1989 jongste NL-grootmeester ooit

Zijn eerste grootmeesterresultaat behaalde Jeroen Piket in het Lugano Open 1987, waarin hij met overwinningen op Sax en Reshevsky 7 uit 9 scoorde. Het prachtige resultaat daarop in het Hoogovenstoernooi 1988, onder meer via remises tegen de oud-wereldkampioenen Tal en Karpov, was helaas geen grootmeesterresultaat, maar in de Schaakolympiade 1988 in Thessaloniki (Griekenland) zorgde Nederland met een tweede plaats voor een daverende verrassing. Verbazing alom, want Nederland had dit resultaat bereikt zonder Jan Timman. Aan de topborden zaten Sosonko en Van der Wiel, en dan Vd Sterren, Piket, en als goed scorende invallers Kuijf en Douven. Dit team werd samen met Engeland tweede achter de Sovjet-Unie. Jeroen Piket droeg met 8 uit 11 – zijn tweede grootmeesterresultaat – fors bij aan het Nederlandse succes. Maar Jeroen was met deze twee topscores nog geen grootmeester, want daarvoor moest het resultaat verkregen zijn uit minstens 24 partijen. Weer in het Lugano Open 1989 eindigde hij met de grootmeesterscore van 6,5 uit 9 op de gedeelde derde plaats van de 184 deelnemers, achter winnaar Viktor Kortsjnoj. Hier won hij onder meer van Robert Huebner (zie dia 2). In 1989 werd Jeroen Piket de 8e Nederlandse internationale grootmeester, na Euwe, Donner, Timman, Prins, Ree, Sosonko en Van der Wiel.

Na …g5 na …Pe4
192.1 piket thompson  192.2 hubner piket

 

Jeroen Piket – Thompson 1-0. Schaakolympiade Thessaloniki 1988. De mataanval was al een zevental zetten aan de gang en begon met een torenoffer, nu volgde nog: De6+ Kh5; Th7#!

Huebner – Jeroen Piket 0-1. Lugano Open 1989. Na Pe4 0-1 want er komt materiaalwinst of mat, bijvoorbeeld na Lxe4 Dxe4+; Kc1 De1+; Kc2 Lf5+; Td3 De2+; Kc1 Dxd3.

 

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.), op donderdagavond bij SV Botwinnik, 2B-Home en op dinsdagmiddag bij de Ouderenschaakdamclub Palet Welzijn, Nathaliegang 79.


Bram Doeves

Bekijk hier alle schaakcolumns: www.zoetermeeractief.nl/sport/schaakrubriek

-advertenties-

-goede doel-