schaakstukken

Schaken is een spel van alle tijden en voor alle leeftijden. Uit de rijke schaakgeschiedenis komen veel prachtige partijen schaak, leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze week over: Ook Hoogovens 1987 voor Short

In dit Hoogovens-toernooi is het ontbreken van een Russische schaker misschien wel het meest opvallend. Russische schakers gaven heel lang de toon aan en konden niet worden gemist in een sterk bezet toernooi, maar de organisatie gaf toch ditmaal de voorkeur aan de Engelsman Tony Miles boven de Rus Balasjov. En Miles bracht inderdaad Nigel Short aan de rand van een nederlaag. Maar nadat Nigel Short in de eerste ronde gelijk al van mede-kanshebber Kortsjnoj won, en net als het jaar daarvoor met 3 uit 3 startte, was hij alweer snel voor iedereen de grote favoriet voor de eindzege. Short bleef het hele toernooi op kop en bleef ongeslagen, maar hij werd in de 12e en voorlaatste ronde toch nog ingehaald door Kortsjnoj, en ze eindigden beiden met 9,5 punten op de eerste plaats. Na een sterk begin viel Paul van der Sterren weer wat terug maar hij eindigde samen met Genna Sosonko wel als beste Nederlanders met een score van 50%. Met vier winstpartijen rook Paul echt wel aan een grootmeesterresultaat. Genna behaalde zijn 50% heel anders. Hij was weer bijna niet te kloppen en verloor slechts één partij van Alonso Zapata. De eindstand:
1-2. Nigel Short en Viktor Kortsjnoj 9,5, 3. UIf Andersson 8, 4. Jesus Nogueras 7,5, 5-6. Tony Miles en Alonso Zapata 7,0, 7-9. Ljubomir Ljubojevic, Genna Sosonko en Paul vd Sterren 6,5, 10. Helgi Olafsson 6,0, 11. John vd Wiel 5,5, 12-13. Krunoslav Hulak en Glenn Flear 4,5, 14. Lev Gutman 2,5.

Na … Kf8 Na Pxh3
190.1 sterren ljubojevic  190.2 Kortsjnoj Gutman

 

Paul vd Sterren – Ljobomir Ljubojevic 1-0. Hoogovens 1987. Wat niet zo vaak voorkomt, gebeurde al in de eerste ronde van het Hoogovensschaaktoernooi 1987: Paul zette Ljubojevic pardoes mat, maar het was wel in de tijdnoodfase: Dd6+ Kg8; Pf6+ Kg7; Th7#!

Viktor Kortsjnoj – Lev Gutman 1-0. Hoogovens 1987. Ook deze partij eindigde ook al in een mat-spektakel: … De1+; Lf1 Pxh3; Pf5+ gxf5 en Dxh5#!

 

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.), op donderdagavond bij SV Botwinnik, 2B-Home en op dinsdagmiddag bij de Ouderenschaakdamclub Palet Welzijn, Nathaliegang 79.


Bram Doeves

Bekijk hier alle schaakcolumns: www.zoetermeeractief.nl/sport/schaakrubriek

-advertenties-

-goede doel-