schaakstukken

Schaken is een spel van alle tijden en voor alle leeftijden. Uit de rijke schaakgeschiedenis komen veel prachtige partijen schaak, leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze week over:  “Dom volk, die schakers?”: het 45e Hoogovenschaaktoernooi in 1983

Dit toernooi begon al voor de eerste ronde in de publiciteit te komen vanwege een protest van de KNSB bij de Wereldschaakbond tegen het terugtrekken van enkele Russische schakers - Tal, Balasjov en Psachis - omdat de via Nederland naar Zwitserland uitgeweken oud-Rus Viktor Kortsjnoj zou meedoen. Kortsjnoj werd tevens beschouwd als de grote favoriet en trekpleister van het toernooi, temeer daar de beste Nederlandse schakers, Timman en Sosonko, door ziekte geveld waren. Het was al te laat om nog voor gelijkwaardige invallers te zorgen waardoor het toernooi van categorie 13 naar categorie 12 duikelde. Overigens was Peter Scheeren, die als winnaar van de B-groep 1982 gepromoveerd was naar de A-groep, de enige niet-grootmeester van de A-groep en alleen voor hem gold dus dat hij 8 punten zou moeten scoren voor een grootmeesterresultaat, en daar zou hij nog lang niet aan toekomen. Hij won wel met een fraai dame-offer van Speelman, zie eerste dia. Na de eerste ronde was Hans Ree Neerlands hoop, want hij won van John van der Wiel, maar zonder Timman en Sosonko kwamen alle Nederlanders in 1983 in de achterhoede terecht. Ook Kortsjnoj kwam maar niet in zijn normale doen, hij eindigde onder de 50% met een “negentiende-eeuwse” score (+5=2-6!), wat best eens kan worden toegeschreven aan zijn zorgen over zijn lastige maatschappelijke positie. Na de derde ronde werd zoals gebruikelijk geconstateerd dat er in Wijk aan Zee weer eens de tijdnoodbacil heerste naast het griepvirus. Er werd eens te meer geconstateerd dat in tijdnood heel wat halve en zelfs hele punten werden weggegeven. Het is treurig dat het schaken niets wil leren van het bridge dat veel populairder is. Er zijn 116.000 bridgers aangesloten bij de NBB tegenover zo’n 11.000 schakers bij de KNDB (hoofdleden-twintigplussers). Het aantal schakers loopt al jaren terug. Dat het bridge met een straatlengte voorsprong wint van het schaken komt onder meer omdat de geluksfactor bij bridge zo’n grote rol speelt. Bij bridge hoeft men niet steeds de slimste te zijn om te winnen, bij schaken wel, en helaas nu des te meer omdat die gruwelijke electronische klokken ervoor zorgen dat niemand meer in tijdnood komt, zodat niemand meer per geluk remise maakt of zelfs wint, zoals nog zo vaak in 1983. De eindstand van Hoogovens 1983: 1. Andersson 9/13; 2. Ribli 8,5; 3-4. Browne en Hort 8; 5. Nunn 7,5; 6. Seirawan 7; 7. Hulak 6,5; 8. Kortsjnoj 6; 9-11. Olafsson, Ree en Scheeren 5,5; 12. Vd Wiel 5 en 13-14. Kuligowski en Speelman 4,5. Wordt vervolgd.

 

 

na … Db5 Na Lf3! nu … Tb5?
 181.5scheerenspeelman 181.6seirawankortsjnoj

 

Peter Scheeren – Jonathan Speelman 1-0. Hoogovenstoernooi 1983. Prachtig dame-offer om verdediger uit te schakelen Dg4 Lxg4; Tg7+ Kh5; hxg4+ Kh4; g3#

Yasser Seirawan – Victor Kortsjnoj 1-0. Hoogovenstoernooi 1983. Lf3! blijkt een dubbele loperaanval: Na Tb5? wint Seirawan de loper op e8: Txe8 en 1-0 want na Kxe8 of? komt Lxc6+ Kd8 en Lxb5.

 

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.), op donderdagavond bij SV Botwinnik, 2B-Home en op dinsdagmiddag bij de Ouderenschaakdamclub Palet Welzijn, Nathaliegang 79.


Bram Doeves

Bekijk hier alle schaakcolumns: www.zoetermeeractief.nl/sport/schaakrubriek

-advertenties-

-goede doel-