schaakstukken

Schaken is een spel van alle tijden en voor alle leeftijden. Uit de rijke schaakgeschiedenis komen veel prachtige partijen schaak, leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze week over:  Timman onnavolgbaar in Hoogovenstoernooi 1985

Na het opmaken van de FIDE-ELO-ranglijst per 1-1-1985 bleek Jan Timman op de derde plaats te staan met een rating van 2650, na Kasparov met 2715 en Karpov met 2705. Die derde plaats kwam helemaal uit de verf in het Hoogovenstoernooi 1985, al was het eerste applaus voor John Nunn. Het publiek beloonde Nunn met een geweldige ovatie voor zijn schitterende winst op de Rus Beljavski! In de eerste twee ronden versloeg Nunn niet alleen Beljavski, maar ook nog eens Kortsjnoj, en dat waren wel even de twee winnaars van het voorafgaande jaar! Maar Timman had gelijke tred gehouden. Al in de vierde ronde constateerde het Leidsch Dagblad met een scherpe vooruitziende blik dat Jan Timman weer eens in topvorm verkeerde, want hij had in de vierde ronde in zelfverzekerde stijl ook nog eens van de Amerikaan Kudrin gewonnen en pakte zo alleen de leiding met 3,5/4. En toen Timman ook nog van Beljavski won (en dat was voor het eerst in zijn schakersloopbaan) kon hem de eerste prijs met nog drie partijen te spelen al niet meer ontgaan. Dat werden drie remises tegen Portisch, Spraggett en Georgiev, en dat betekende inderdaad de eerste plaats met een vol punt voorsprong op Nunn die Timman toch goed was blijven volgen. De volledige eindstand was: 1: Jan Timman 9/13; 2-3: John Nunn en Alexander Beljavski 8; 4: Kiril Georgiev 7,5; 5: Lajos Portisch 7; 6-9: Victor Kortsjnoj, Oleg Romanisjin, Hans Ree en Eric Lobron 6,5; 10-11 Kevin Spraggett en Lubomir Ftacnik 5,5; 12-13 John vd Wiel en Gert Ligterink 5; 14: Sergey Kudrin 4,5.

 

 

Na … Dxf5  Na … Dc4
168. timman kudrin  168. wiel timman 

 

Jan Timman – Sergey Kudrin 1-0. Hoogovens 1985. Jan Timman is al enkele zetten aan het combineren en hij vervolgt met Tf1! Dg6; Tf6! Db1+; Kf2 Db2+; Kg3 en 1-0 wegens groot materieel voordeel of matdreiging.

John vd Wiel – Jan Timman 0-1. Hoogovens 1985. Na Txe2 heeft Timman volgens Fritz nog maar weinig voordeel, maar dat wordt anders na het gespeelde a3? Te1; Txe1 Txe1+; Kg2 Df1+; Kf3 Dh1+; 
Kg4 f5+; Kh3 Df1+ en 0-1 want de koning zit in een matnet!

 

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.), op donderdagavond bij SV Botwinnik, 2B-Home en op dinsdagmiddag bij de Ouderenschaakdamclub Palet Welzijn, Nathaliegang 79.


Bram Doeves

Bekijk hier alle schaakcolumns: www.zoetermeeractief.nl/sport/schaakrubriek

-advertenties-

-goede doel-