bridgeBram Doeves belicht voor u elke week een mooie bridge- of dampartij. Interessante stellingen, een leuke puzzel om over na te denken of een verslag van een goed gespeelde wedstrijd. Deze week: Psychologische actie!

 

In NRC Handelsblad van 18-10-75 besprak rubriekschrijver Bob van de Velde de komst naar Nederland van oud-wk en stuntbridger Bob Slavenburg die toen in 1975 alweer jarenlang in Marokko woonde. Bob zou samen met oud-wk Peter Mannhardt meedoen aan het Europa Cup-gebeuren in Hotel Bel Air te Den Haag in oktober 1975. Bob van de Velde verwachtte dat dit bij voorbaat fameuze bridgepaar wel eens spectaculaire dingen zou kunnen gaan doen. Hij kreeg gelijk, achteraf bleek inderdaad dat dit paar met grote voorsprong op de eerste plaats eindigde! Om nog vooraf enig idee te krijgen van het stuntbridge van Slavenburg had Bob van de Velde nog eens zo’n stuntspel uit zijn archief gehaald. Maar vooraf bent u gewaarschuwd dat met betrekking tot Bob Slavenburg waar gebeurde verhalen en anekdotes heel soms ook wel eens een beetje door elkaar lopen. Verder moet u nog weten dat grote bridgers hun tegenstanders niets (lach noch traan) laten blijken over het spel dat ze in hun hand houden!  

Stuntspel Bob Slavenburg; O/OW

archief Bob vd Velde

De bieding. In een viertallenmatch opende Oost met één harten. Bob Slavenburg zat Zuid en bezag zijn hand onbewogen met grote verbazing, maar kon toch nog heel even maar onwaarneembaar glimlachen: deze hand schreeuwde om een psychologische actie! Hij bood daarom één schoppen (!?). West rook nu groot wild en doubleerde. Vervolgens voerde Bob Slavenburg de verwarring nog een beetje op door in zijn tweede beurt 1 SA (!?) te bieden. Uiteraard doubleerde West opnieuw. De verwarring sloeg aan alle kanten toe. Partner Noord meende nu Slavenburg het best te kunnen ondersteunen door zijn voorkeur voor schoppen te melden: twee schoppen! Nu doubleerde Oost dit bod. Om het niet nog erger te maken, liet Bob het er verder maar bij, hopende dat de score van de komende catastrofe niet heel veel slechter zou zijn dan de score die OW bij een normaal verlopende bieding zouden hebben gehad. Bob kon nog niet weten dat zijn teamgenoten aan de andere tafel ook al geen opzienbarende score hadden gemaakt door ook al gebrekkig te bieden.

Spelverloop. Maar bij Bob liep het spelletje zoals zo vaak nog een stuk beter af! West meende aftroevers van NZ te moeten voorkomen en begon met het maken van al zijn schoppenhonneurs, gevolgd door klaveren tien! Maar die was voor de heer in Noord, en daarna troef acht nog even gemaakt, en verder nog zes klaveren, dat waren samen acht slagen: twee schoppen gedoubleerd gemaakt: KASSA!!!

Naar Bob van de Velde, Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

-advertenties-

-goede doel-