schaakstukken

Schaken is een spel van alle tijden en voor alle leeftijden. Uit de rijke schaakgeschiedenis komen veel prachtige partijen schaak, leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze week over: Mihail Tal in 1964 in Nederland & simultaan bij LSG

 

In 1964 was Tal weer ouderwets op dreef. Eerst won hij Reykjavik 1964 met 12,5 uit 13 (!) en vervolgens werd hij gedeeld eerste, samen met Boris Spassky, Vassily Smyslov en Bent Larsen, van het Interzonale toernooi in Amsterdam 1964 met 17 uit 23. De LSB slaagde er toen in om voorafgaand aan het Interzonale Kandidatentoernooi drie Russische grootmeesters “voor een prikkie” naar de Sleutelstad te halen voor het geven van drie simultaans voor 3x40 = 120 Leidse schakers. De drie topschakers waren Mihail Tal, Leonid Stein en Boris Spassky. De simultaan werd gehouden in de grote kantine van Clos en Leembruggen. Al om 23 uur was Tal het eerst klaar. Tal zette met een verbluffend hoog tempo een ongelooflijk hoge score van 95% neer. Verder opvallend aan Tal was zijn “kettingroken” en zijn vriendelijke houding. Hij verloor slechts van Philidorspeler J.J. Piket en maakte remise met A. van Oosten (LSG) en R. Marbus (Leiderdorp). Er waren ook tientallen toeschouwers die staande op tafels en stoelen, het spannende eindspel volgden tussen Tal en de toen nog jeugdige LSG’er J. Kijne. De toenmalige voorzitter van de LSB, P. Venema, sprak in het Duits een welkomstwoord en na afloop een dankwoord. Uiterst voldaan ging iedereen huiswaarts na dit prachtige schaakevenement.

 

Na dxe5, nu Dxe5? Na ... Lxb2, nu Te7?
146.1Tal 146.1Tal

Mihail Tal – Pal Benkö 1-0. Amsterdam Interzonal 1964.
Na Dxe5 wint Tal met een schitterende combinatie: Td8+! Ke7 (na Kd8 wint Tal met een paardvork de zwarte dame); Txh8 Dxg5; Dd2 en 1-0 wegens beslissend voordeel.

Bela Berger – Mihail Tal 0-1. Amsterdam Interzonal 1964.
Na Pxb2 staat wit zelfs iets beter, maar er volgde: Te7? Lxc1!; De2 Dd5 en 1-0, want Tal staat een volle toren voor.

 

 
Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.), op donderdagavond bij SV Botwinnik, 2B-Home en op dinsdagmiddag bij de Ouderenschaakdamclub Palet Welzijn, Nathaliegang 79.


Bram Doeves

Bekijk hier alle schaakcolumns: www.zoetermeeractief.nl/sport/schaakrubriek

-advertenties-

-goede doel-