schaakstukken

Schaken is een spel van alle tijden en voor alle leeftijden. Uit de rijke schaakgeschiedenis komen veel prachtige partijen schaak, leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze week over: Mihail Tal in 1960 een formidabele wereldkampioen

 

Op 15-3-1960 opende Max Euwe met de eerste zet de tweekamp om de wereldtitel schaken tussen Botwinnik (48 jaar) en zijn uitdager Mihail Tal (23 jaar) in Moskou. Moskou is dan weer helemaal schaakgek. Het Poesjkin-theater bevat dan ca 1000 toeschouwers die zo gelukkig waren om een toegangskaartje te bemachtigen, maar daarbuiten worstelden lange rijen politiemannen met een roerige muur van gefrustreerde schaakfans die geen toegangskaartje bezaten. Over Tal schreef Van der Nat in zijn schaakrubriek in het Leidsch Dagblad van 12-3-1960 dat hij over een hypermoderne felle stijl beschikte die sterk deed denken aan die van Aljechin. In de eerste partij van de match komen Botwinnik en Tal voor het eerst tegen elkaar uit. En met flitsende aanvallen waarop Van der Nat al had gezinspeeld wist Tal meteen de eerste partij te winnen na 32 zetten. Het werd in de zesde partij 4-2 voor Tal: in onnavolgbare stijl won hij met combinaties na een verbluffend stukoffer op de 21e zet, ook al speelde hierbij mee dat Botwinnik dit mogelijk maakte door een al te grote voorzichtigheid. Tal liet zijn voorsprong, ondanks kansen voor Botwinnik, niet meer los en bouwde die uit naar een winst van 12,5-8,5 (de laatste 3 partijen werden niet meer gespeeld omdat Botwinnik niet meer gelijk kon spelen). De Nieuwe Leidse Courant was in zijn slotcommentaar vol lof over Tal. Tal was met zijn 23 jaar de jongste schaker die ooit de wereldtitel veroverde. Over de stijl van Tal meldde de NLC: “opzienbarend, hij schuwt geen gevaar, durft riskante stellingen aan, vertrouwt op zijn enorme combinatietalent en bliksemsnelle reactie, hij kent geen tijdnood, speelt zeer snel en imponeert daardoor zijn tegenstanders”, en hij bleek in de match tegen Botwinnik ook een groot openingskenner en een meesterlijk strateeg te zijn. Kortom, hij speelde toen ook positioneel net zo goed als zijn voorgangers in hun beste dagen!

 

Na ... Kc7 Na Ta1
145.1Tal 145.2Tal2

Mihail Tal – Mikhail Botwinnik 1-0. 23e WK Moskou, 15-3-1960, 1e partij.
c4! dxc4 (?); Lxc4 Dg7 of?; Lxg8 Dxg8; h5 en 1-0.

Mikhail Botwinnik – Mihail Tal 0-1. 23e WK Moskou, 26-3-1960, 6e partij.
... Pf3!!; gxf4 (stukoffer) exf4; Ld2 Dxb2, enz. Hier is het stukoffer in beeld, riskant, volgens Fritz staat daarna Botwinnik iets beter, maar even later kantelt de partij al in de richting van Tal!

 

 
Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.), op donderdagavond bij SV Botwinnik, 2B-Home en op dinsdagmiddag bij de Ouderenschaakdamclub Palet Welzijn, Nathaliegang 79.


Bram Doeves

Bekijk hier alle schaakcolumns: www.zoetermeeractief.nl/sport/schaakrubriek

-advertenties-

-goede doel-