BridgeBram Doeves belicht voor u elke week een mooie bridge- of dampartij. Interessante stellingen, een leuke puzzel om over na te denken of een verslag van een goed gespeelde wedstrijd. Deze week:  

Het Open Paren Kampioenschap NBB District Delft 2016

 

Dit kampioenschap is gewonnen door Peter van Houwelingen & Fred Deijs met een gemiddelde over 5 sessies van 57,78%, met op de tweede plaats Marcel Hofman & Gerard van de Beukel (54,34%) en op de derde plaats Roland van Ommen & Barbera Wiemer (53,25%). Eens gekeken naar de topscores van de kampioenen in de vierde sessie, en die hebben ze vooral te danken aan uitstekend “verdedigend” spel: na prima afspel (a) een extra overslag binnenhalen of (b) de tegenstanders juist (meer) down spelen of (c) beperkt down gaan na een uitname-bod. Met alle drie acties scoorden ze hoger dan de rest van het veld en doe ze dat maar eens na! Maar voor een rubriek is het leuker om een topscore door aanvallend spel te laten zien, en dat gebeurde bijvoorbeeld in spel 22 van de laatste sessie op 13 april, en die sessie werd gewonnen door Rudy Visser en Harry Geelen met 59,38% en met een 100% score op spel 22 hierna. Zij waren de enigen in het veld die op dit spel een klein slem boden (6) en ook maakten. Zowel “Deep finesse” als “Jack” kwamen uit op 6, en hierna volgt het biedverloop bij Jack.  

Spel 22 dd 13-4-16; Oost/OW

  ♠ 8762  
  T84  
  J73  
  ♣ K72  
♠ K5 N ♠ AQJ4
J9653 W       O KQ7
A98 Z 4
♣ JT8   ♣ AQ953
  ♠ T93  
  A2  
  KQT652  
  ♣ 64  

Biedverloop bij een basale systeemkaart 5-kaart hoog

Eventueel met controlebiedingen

West Noord Oost Zuid
    1 2
2 pas 2 pas
3SA pas 4SA pas
5 pas 6 Allen pas

1geeft een opening aan met 2+ klaveren maar geen 5-kaart in de hoge kleuren;

2is bij Jack een zwak sprongvolgbod, 6+ punten, 6+ ruiten;

2voor dit bod zijn eigenlijk 10+ honneurpunten nodig en Jack past dan ook, dan zou Oost een sterk informatiedoublet geven en zou West het eindbod bepalen op 4, maar bij parenwedstrijden worden vaak kleine risico’s gelopen en vandaar toch dit 2-bod;

2een nieuwe kleur en Oost zit nu al op 15+ pt;

3SA met dit sprongbod geeft West 10+ pt aan en 5 harten;

4SA Oost vraagt hiermee naar azen, denkt aan een slem in harten, er is een hartenfit, en telt dankzij ook de singleton 20 fitpunten, en dat is samen al 30+ punten;

5is1 aas en Oost bepaalt nu met enig lef het eindbod op 6!

Afspel: NZ maken alleen hun enige aas, want de ♣K wordt er met succes uitgesneden door OW die verder geen enkel probleem hebben, mede dankzij de singleton in ruiten, om het contract te maken!

 

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., op woensdagavond bij Sweet Lake Bridgers 2b-home, behalve in de zomer)

Bram Doeves U vindt alle denksportcolumns hier terug: www.zoetermeeractief.nl/sport/denksport-rubrieken

 

 

 

-advertenties-

-goede doel-