BridgeBram Doeves belicht voor u elke week een mooie bridge- of dampartij. Interessante stellingen, een leuke puzzel om over na te denken of een verslag van een goed gespeelde wedstrijd. Deze week:  

Het Open Parenkampioenschap 2016 NBB-district Delft

 

Bij het maken van deze rubriek zijn 3 van de 5 ronden gespeeld van het Open Parenkampioenschap van het NBB-district Delft en in de tussenstand zijn de koplopers Peter van Houwelingen & Fred Deijs. De derde ronde op 16 maart werd gewonnen door Klaas Munneke & Toine Prangers met 62,5%. Een heel interessant spel was spel 22 dat hierna wordt voorgelegd aan Prof Jack.

Spel 22; O/OW dd 16-3-16

  ♠ VB9  
  V6  
  HB84  
  ♣ B864  
♠ A82 N ♠ H4
HBT8742 W         O 95
7 Z T9653
♣ T2   ♣ H953
  ♠ T7653  
  A3  
  AV2  
  ♣ AV7  

Biedverloop bij Prof Jack obv basale vijfkaart hoog

West Noord Oost Zuid
    pas 1SA
2 3 pas 3SA
pas pas pas  

3♥ is een cuebid en belooft 10+ pt en forceert partner om verder te bieden. Dan volgt 3SA want Oost heeft ook nog een hartenstop waarom West ook vraagt met zijn cuebid. Maar 3♠ is ook te overwegen en dan kan Noord passen of alsnog 4♠ bieden. Dit waren ook de biedingen in de praktijk.

De praktijk

Roland van Ommen & Barbera Wiemer, Koos vd Meer & Henk Werkman en Matthijs Tuurenhout & Roelof Koekoek kwamen uit op 4♠ C voor de NZ-topscore van 92,9% en ook werd nog 1x uitgekomen op 3♠ +1. Verder werd er 4x 3SA geboden dat steeds down ging. Klaas Munneke & Toine Pranger (OW) wisten hun tegenstanders op NZ zelfs 3 down te spelen voor de OW-topscore van 100%!

In de praktijk is 3SA dus nauwelijks te maken, maar als West met zijn geboden en langste kleur uitkomt kan de speelwijze voor het maken van 3SA toch worden gevonden. De crux is dat NZ op een bepaalde wijze drie klaverenslagen kunnen maken en daarmee direct moeten beginnen want anders ontstaat er ook nog een communicatieprobleem. De volgende speelwijze ligt dan in de rede:

West komt uit meteen harten voor de ♥V in Noord. Noord vervolgt met ♣B! Zet Oost de heer niet dan valt eenvoudig in te zien dat NZ nu heel makkelijk de gewenste 3 klaverenslagen gaan maken, dus Oost zet de ♣H en Zuid neemt met ♣A en vervolgt met ♣V in Zuid en daarna geeft Zuid de klaverenslag weg met de ♣7 voor de ♣9 in Oost. Oost moet nu opkomen maar wat hij ook speelt, NZ hebben voor elke kleur nog steeds de juiste stoppers en maken nog op zijn minst 6 slagen (NZ maken dan normaliter 2 hartenslagen, 3 klaverenslagen en 4 ruitenslagen).

 

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.), op woensdagavond bij Sweet Lake Bridgers 2B-Home.

Bram Doeves U vindt alle denksportcolumns hier terug: www.zoetermeeractief.nl/sport/denksport-rubrieken

 

 

 

-advertenties-

-goede doel-