BridgeBram Doeves belicht voor u elke week een mooie bridge- of dampartij. Interessante stellingen, een leuke puzzel om over na te denken of een verslag van een goed gespeelde wedstrijd. Deze week een bridgecolumn over Nederland als derde op de Wereld Olympiade in Valkenburg 1980.

In de vorige rubriek ben ik al ingegaan op de aanleiding van deze Wereld Olympiade in Valkenburg in 1980: het 50-jarig bestaan van de NBB (Nederlandse Bridge Bond). In de jaren zeventig scoorden de Nederlandse bridgeteams internationaal uiterst pover, en om een goed figuur te slaan op de Olympiade in eigen land, had de NBB oud-wereldkampioen Benito Garozzo naar Nederland gehaald voor trainingsessies. Volmac sponsorde deze sessies en zowel de heren als de dames hebben hiervan groot profijt gehad. Benito Garozzo was drie jaar lang elke maand hiervoor een week in Nederland. Mede door deze trainingen behaalden Maas-Zwaan, Van Oppen-Mulder en Kreijns-Vergoed een geweldige prestatie: ze werden derde in een heel sterk veld. Anton Maas en René Zwaan debuteerden op voortreffelijk wijze en zorgden voor menige successtory, zoals met dit spel uit de wedstrijd tegen Oostenrijk (naar Ton Schipperheijn, Bridge 11/12-1980).

Oost/Allen
 br Valkenburg

Oost opende de bieding met een zwakke 2♠. Anton Maas op Zuid volgde met 3♣ waarop René Zwaan op Noord de bieding kort maar krachtig besloot 6♣.

West kwam uit met ♠7 voor het aas, gevolgd door twee ronden troef, eindigend op tafel. Maas speelde nu ♥2 na, een vooruitziende slimme manoeuvre, zoals later zou blijken. Oost stapte op met de heer en als Oost nu ♥T had nagespeeld, zou Ton Schipperheijn dit verhaal niet geschreven hebben. Maar Oost vervolgde met schoppen, getroefd door Zuid, en Zuid incasseerde ♦AH, troefde een ruiten en speelde alle troeven tot en met de ♣7. En toen zat West met een onoplosbaar afgooiprobleem.

West    ♥V4 en ♦V

Noord   ♥A3 en ♦8

Oost     ♥T9 en ♠V

Zuid     ♥B8 en ♣7

Gooit West zijn ♦V af dan gaat bij Noord ♥3 weg en maakt Noord beide laatste slagen. Maar West zette zijn beide vrouwen sec, waarna Anton Maas onder donderend applaus ♥A en ♥B maakte en daarmee sleepte hij ook het “onmaakbare” contract binnen.

 

Het boek 'De bridgerubrieken van André Boekhorst (2)', door Piet Verreck en Bram Doeves, € 12,50, plus eventuele portokosten bij verzending buiten Zoetermeer, te bestellen bij: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.



Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)Bram Doeves

 U vindt alle denksportcolumns hier terug: www.zoetermeeractief.nl/sport/denksport-rubrieken

-advertenties-

-goede doel-