BridgeBram Doeves belicht voor u elke week een mooie bridge- of dampartij. Interessante stellingen, een leuke puzzel om over na te denken of een verslag van een goed gespeelde wedstrijd. Deze week de bridgecolumn over de Voorjaarsdrive van Tuinen & Akkers.

Begin april organiseerde Tuinen & Akkers weer zijn traditionele Open Voorjaarsdrive. Er waren 40 bridgeparen. ’s Morgens werd begonnen met een topintegraal als een voorselectie voor de middagsessies van twee lijnen. De ochtendsessie werd gewonnen door Leon Bosch & Gerard Elsendoorn met 65,13%. Op twee: Mary Wesseling & Gerard Kalkwijk met 64,91%. Op drie: Hetty van der Meer & Anneke van Oosten met 63,60%. Deze drie paren eindigden in de A-lijn van de middagsessie op 6,7 en 5. De eerste drie van de middagsessie waren: Connie den Hartog & Peter den Hartog met 63,89%, Wim Dispa & Ruud van Loenen met 62,27% en Helen Speicher & Gerrie Hendriks, intussen de Open Parenkampioenen van het district Delft, met 60,65%. Als enig bridgepaar van de 40 bridgeparen bood en maakte OW-paar Leon Bosch & Gerard Elsendoorn in de ochtendsessie 4♥ op spel 6, een knappe prestatie van deze ervaren bridgers, waarop hierna wordt ingegaan.

Spel 6, Oost/OW Biedverloop bij Jack op basis van vijfkaart hoog en zwakke twee
Bosch1 Bosch2

Zuid opent de bieding met 1♣, wat een opening aangeeft en op zijn minst een doubleton klaveren. West geeft nu een informatiedoublet, en dat duidt op openingskracht, niet veel kracht in de geboden kleur en Oost mag de kleur bepalen, en als West dan toch met een eigen kleur herbiedt, duidt dat op extra kracht. Maar Oost kiest voor harten, precies ook de kleur van West. Zuid heeft nog gedoubleerd, en dat is hier een supportdoublet, Zuid heeft namelijk 3 schoppen, maar noemde die niet omdat het bijbod van Noord op 1-niveau een vierkaart zou kunnen zijn, en dan is er geen fit. West kopt de voorzet van Oost in met een sprong (grotere dan openingskracht) naar 4♥. Ook al lijkt dit een heel goed verhaal, de biedingen in de praktijk kwamen slechts drie keer uit op 4♥, en twee van die eindcontracten gingen down. Is dit contract wel te maken?

Afspel

OW hebben slechts 22 pt, maar wel 24 herwaarderingspt en goede troeven. Bij prof Jack gaan OW het contract ook halen, misschien ook wel omdat OW enkele goede kaarten hebben die in de Acol-bieding geen rol van betekenis spelen. Bij Jack komt Zuid met de kleur van Noord uit, met ♠H (immers, Zuid heeft heer en vrouw en verwacht de aas natuurlijk bij Noord, maar het zit heel anders). West neemt de aas en trekt nu in drie keer alle troeven bij NZ eruit (ook al omdat er aan de korte kant geen logische introevers zijn). West vervolgt met ♦T, Noord deponeert als tweede gebruikelijk terughoudend daar ♦7 op, Oost duikt en Zuid neemt de aas. Zuid komt met ruiten terug voor de heer van Noord. Noord vervolgt met ♣3, Oost ♣7 en Zuid (derde man doet wat ie kan) ♣H en West neemt de aas. Inmiddels is het duidelijk dat NZ nog hooguit ♠V zullen maken, dat zijn in totaal drie slagen voor NZ, en OW hebben dus hun contract gemaakt, ogenschijnlijk zonder moeilijke beslissingen, maar als het iets anders loopt, dan zal dit spelletje ook wel vaak down gaan!

 

Bram DoevesBram Doeves

-advertenties-

-goede doel-