bridgeBram Doeves belicht voor u elke week een mooie bridge- of dampartij. Interessante stellingen, een leuke puzzel om over na te denken of een verslag van een goed gespeelde wedstrijd. Deze week: Geschiedenis bridge: Slavenburg-Kreijns WK 1966: Kostbaar zesje. 

  In mei 1966 werden Bob Slavenburg en Hans Kreijns wereldkampioen parenbridge in Amsterdam. Wat volgens Herman Filarski in zijn bridgerubriek in het Algemeen Handelsblad de deskundige toeschouwers het meest heeft geïmponeerd bij de verrichtingen van de nieuwe wereldkampioenen, is hun snelle en feilloze speeltechniek. Onderstaande partij was te zien op het Bridgerama in de vierde ronde van de finale. Op fraaie wijze maakte Kreijns gebruik van een minimaal “foutje” van de tegenpartij.

Noord/NZ

142.1

 Het biedverloop van Kreijns-Slavenburg was weer kort en krachtig, Oost (Kreijns) 1 schoppen, West 2 klaveren, Oost 3SA, terwijl de tegenpartij steeds paste. De tegenpartij bestond uit de Fransen Zadouroff (Zuid) en Leclery (Noord). Zuid kwam prima uit met hartenboer, tafel harten twee, Leclery maakte toen het kleine “foutje” om harten zes bij te spelen, bedoeld als aanmoedigingssignaal, maar…  Kreijns won de slag met hartenvrouw. Kreijns vervolgde nu met drie ronden klaveren (zuid speelde schoppen zeven). West heeft nu twee klaveren vrij. Maar eerst speelde Kreijns nu van tafel harten tien, gedekt met harten heer en aas en acht. West beschikte nu nog over harten zeven en vijf, Noord nog over harten negen en vier, zodat Kreijns nu nog een hartenslag kon vrijspelen door het al snel bijgespeelde zesje! Oost speelde daarom nogmaals harten, voor Noord die ruiten naspeelde. Oost legde de twee bij, Zuid de Boer en West het aas. Na de drie vrijgespeelde slagen van West vervolgde Kreijns met een lage ruiten waardoor hij de vrouw of de negen kon maken, een tweede overslag. Zeven van de 18 OW-paren slaagden er ook in om 5 SA te maken, waardoor Kreijns-Slavenburg weer een prachtige score verkregen. Het leukste van dit lang niet eenvoudige partijtje was dat Kreijns het binnen twee minuten had afgespeeld!! Naar rubriek van Filarski in het Algemeen Handelsblad van 28-5-1966.

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

-advertenties-

-goede doel-