bridgeBram Doeves belicht voor u elke week een mooie bridge- of dampartij. Interessante stellingen, een leuke puzzel om over na te denken of een verslag van een goed gespeelde wedstrijd. Deze week: Slavenburg-Kreijns: opnieuw kampioen van Nederland in 1966

 In de Telegraaf van 14-2-1966 heeft “onze bridgemedewerker” (vermoedelijk Bob van der Velde) het interessante verhaal verteld dat het duo Slavenburg-Kreijns zijn nationale bridgetitel op het laatste nippertje had geprolongeerd. Ook al werden er voor zo’n belangrijk evenement maar liefst 260 spellen gespeeld, vaak viel de beslissing vlak tegen het einde, in 1966 was dat niet anders, toen viel de beslissing pas in het allerlaatste spel. Vóór de laatste sessie ging het outsiderspaar Oudshoorn-Maarsen van den Brink (clubgenoten van Slavenburg-Kreijns) nog aan de leiding met een riante voorsprong van 110 punten. Tijdens de laatste sessie wisten Slavenburg-Kreijns hun achterstand eerst al tot 28 punten terug te brengen. In de laatste ronde zaten Oudshoorn-Maarsen en Slavenburg-Kreijns ook nog eens tegenover elkaar: een echte finale! In de eerste twee spellen was er nog niet veel gebeurd. In het derde spel stopte Slavenburg nog tijdig een tot mislukken gedoemde slempoging. Het allerlaatste spel zou de beslissing brengen:

Oost/NZ

141.1

 

Na het passen van Kreijns (Oost) en Maarsen (Zuid) wilde Slavenburg eens te meer nog iets forceren, want hij opende 1 ruiten op zijn minimale spel van slechts negen punten. Maar hiermee legde hij toch weer de basis voor een topscore, want Oudshoorn doubleerde en vervolgens zette Kreijns de dingen op scherp met een sprong naar vier ruiten! Daardoor stond debutant Maarsen van den Brink voor het grote probleem wat hij op vier-hoogte nog kon doen met zijn redelijk sterke hand, en na lang denken bood hij vier harten! Toen zijn partners kaarten op de tafel lagen, stond hij voor een onmogelijke taak. Met al zijn speeltechniek wist hij de schade nog te beperken tot één down, want hij kon natuurlijk niet voorkomen dat Slavenburg-Kreijns de twee hoogste ruiten, troef-vrouw en klaveren heer maakten. En hierdoor hadden Slavenburg-Kreijns de nationale titel opnieuw te pakken met nog bijna 25 punten verschil. De einduitslag van de eerste vier paren in 1966: 1. Kreijns-Slavenburg 1649 punten; 2. Oudshoorn-Maarsen 1625; 3. Van Heusden-Kokkes 1617; 4. Cats-Kramer 1612.   

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

-advertenties-

-goede doel-