bridgeBram Doeves belicht voor u elke week een mooie bridge- of dampartij. Interessante stellingen, een leuke puzzel om over na te denken of een verslag van een goed gespeelde wedstrijd. Deze week: Bridge-geschiedenis: het WK 1966

 

 De wereldkampioenen parenbridge Slavenburg-Kreijns namen een korte aanloop naar de wereldtitel. Ook al speelden ze allebei bridge vanaf hun achttiende jaar, pas vijf jaar eerder werden Slavenburg-Kreijns de basis voor het eerste team van de Rotterdamse Bridgekring’35. Slavenburg dacht dat hun succes in belangrijke mate mede te danken was aan hun ijzeren constitutie. Als amateur hebben ze gewoon hun werk, ze leven heel ingetogen en beheerst, kunnen het opbrengen geen alcoholica te drinken en kunnen eventueel in de nacht uit bed worden gehaald om te bridgen! Ze bestudeerden geen bridgeboeken, maar hebben heel veel “handen” gespeeld voorafgaand aan het WK. Bridge-journalist Herman Filarski vond onderstaand spel uit de voorronden van het WK een prachtig voorbeeld van complexe biedproblematiek en de nodige nauwkeurigheid bij het afspel.

Oost/Niemand; Slavenburg-Kreijns (OW); Stroemberg-Danielson (NZ; Zweden)

139.1

 Biedverloop

139.2

Kreijns (west) had maar op 5 punten 1 harten bijgeboden, durfde het doublet niet in te laten, bood daarom toch maar 1SA…

Spelverloop

Noord kwam uit met klaverboer die won, de tweede klaverenslag werd genomen op tafel met klaveraas. In slag 3 werd een kleine schoppen vanuit Oost gespeeld naar Wests schoppenvrouw, maar in Noord genomen met schoppenheer. Noord vervolgde weer met klaveren, zodat Kreijns in de dichte hand met klaverheer aan slag kwam. De zaak leek toen hopeloos. Meer dan twee schoppens en twee hartens zaten er niet in (1 down).

Maar zonder blikken of blozen speelde Kreijns schoppenzes uit eigen hand, en toen maakte Noord de fout om een kleine schoppen bij te spelen in de hoop dat zijn partner de zeven had. De zes hield (!) en hierdoor maakte Kreijns de schoppenzes als extra slag bij de al gemelde twee schoppens en twee hartens. En in plaats van een downscore te krijgen, wonnen Slavenburg-Kreijns dit spel met 63-41 in matchpunten!

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

-advertenties-

-goede doel-