Zoetermeer_Actief_bridge Bram Doeves belicht voor u elke week een mooie bridge- of dampartij. Interessante stellingen, een leuke puzzel om over na te denken of een verslag van een goed gespeelde wedstrijd. Deze week: Slavenburg-Kreijns veroveren Portugal

Bob van der Velde berichtte in zijn bridgerubriek in de Telegraaf van 13-11-1965 over twee grote successen die Slavenburg-Kreijns in Estoril in Portugal hadden behaald. Zij wonnen daar namelijk een sterk bezet internationaal viertallentoernooi, samen met twee Portugese spelers, alsmede een internationaal parentoernooi. Slavenburg-Kreijns wonnen de finale van het sterke Franse team van Parienté. Een belangrijke bijdrage tot deze overwinning vormde het navolgende wonderbaarlijke spel dat Bob in zijn rubriek besprak. Slavenburg zorgde ervoor dat de Franse Westspeler zijn partner onbedoeld in de tiende slag in een dwangpositie bracht, en zo verliezen is niet leuk!

Zuid/Allen

135.s1

 

Slavenburg opende de bieding in Zuid met 1 ruiten, de Fransen pasten steeds, Kreijns in Noord bood 1 schoppen, Slavenburg sprong naar 2SA en Kreijns maakte daar 3SA van.

Bij double dummy (beste spel, open kaart) gaat dit spel 1 down, en de Fransen hielden hierop uitzicht tot de tiende slag. West kwam uit met harten boer, in Noord genomen met het aas. Slavenburg vervolgde met klaveren boer die West met de heer won. West speelde weer harten waardoor Zuid aan slag kwam. Slavenburg speelde weer klaveren, West nam en speelde klaveren terug voor de vrouw in Zuid. Slavenburg incasseerde nu ruiten heer en ruiten aas, helaas zat ruitenboer vierde bij Oost. West gooide een harten bij… Slavenburg incasseerde nu harten vrouw en bracht nu heel schitterend met harten acht West aan slag met harten negen. Nu komt de tiende slag! West heeft nu nog drie schoppen en een vrij klavertje 7. Komt hij met schoppen op dan maakt Oost nog een schoppen (heer of vrouw) en een ruiten (boer of tien) en is Slavenburg 1 down. Maar hij maakt eerst zijn vrije klaveren en brengt daarmee zijn partner onbedoeld in een dwangpostie: gooit Oost een hoge schoppen bij, dan gooit Slavenburg ruiten 4 (behoudt zijn hoge ruiten vrouw) bij en zijn de laatste drie slagen voor Slavenburg, gooit Oost een hoge ruiten bij, dan gooit Slavenburg schoppen boer bij (behoudt zijn schoppen aas) en zijn de drie laatste slagen eveneens voor Slavenburg: contract gemaakt!   

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

-advertenties-

-goede doel-