Zoetermeer Actief bridge copy copy copy copy copy Bram Doeves belicht voor u elke week een mooie bridge- of dampartij. Interessante stellingen, een leuke puzzel om over na te denken of een verslag van een goed gespeelde wedstrijd. Deze week: Klein slem ruiten mogelijk bij BC Kontrakt

BC Kontrakt (https://www.nbbclubsites.nl/club/22013) telt bijna 90 leden en speelt normaliter iedere dinsdagavond vanaf 19:45 uur in 2B-Home. Op dit moment zijn er door Corona geen clubavonden. Het volgende spel is ontleend aan betere tijden, het gaat om spel 1 van 25 februari 2020. In de A-lijn werd toen aan vijf tafels gespeeld. De hoogste scores over de hele avond werden toen behaald door Ria Bakker & Willy de Vrij (63,02%), gevolgd door Wim Dispa & Gerrie Hendriks (59,38%) en Maarten van Asseldonk & Kees van Leeuwen (55,73%). De resultaten op spel 1 waren: 4schoppen -3 (Noord); West leidde vier spellen naar: 3SAC, 5ruiten C, 2x 5ruiten +1. Het ging om een spel met lange kleuren en dan kan 3SA in plaats van 5 ruiten ook aantrekkelijk zijn, want voor dezelfde score hoeven dan 2 slagen minder te worden gemaakt, en hoe zou Prof Jack dan op dit spel bieden?

Spel 1 25-2-20; Noord/Niemand 

130.1  

Biedverloop bij Prof Jack

130.2

Dit spel bezit heel sterke spelverdelingen: lange in combinatie met korte kleuren, en dan zijn vaak verrassend hoge contracten maakbaar… Het biedverloop van Prof Jack laat zien dat 3SA in dit verloop zo goed als onmogelijk is, vooral natuurlijk door de hoge tegenbiedingen van NZ en het “negatieve” doublet van Oost betekent ook nog eens dat Oost beneden de 10 punten zit en 4+ harten belooft. Niettemin heeft West een zeer sterk spel als er klaveren of ruiten zou worden gespeeld, dan telt Prof Jack maar liefst 19 “fitpunten” en daarom is het eindbod van West 5 klaveren, waarbij West zijn partner de keuze geeft uit twee kleuren! Daarom kon ook Zuid 3 schoppen bieden, want voor Oost telt Prof Jack 13 fitpunten bij schoppen als speelkleur. Zou Zuid toch enigszins voorzichtig 2 schoppen hebben geboden, dan zou Prof Jack voor Oost als eindbod niet 5 maar 6 ruiten (klein slem) hebben geboden! En die 6 ruiten zitten er ook in, blijkens het spelverloop!

Spelverloop

Uit het biedverloop is al gebleken dat NZ (te) goed in de schoppen zitten, waardoor het voor de hand ligt om daarmee uit te komen om nog minstens 1 slag in schoppen te maken. Maar wat blijkt, de aas zit bij West en daarna heeft Oost al geen schoppen meer. Vervolgens zal West de vrouw bij Noord (meeste punten) snijden, wat lukt en na drie troefrondes hebben OW altijd nog allebei twee troeven over om in te zetten bij over en weer introeven voor vier slagen. Maar de troeven worden nog even bewaard om eerst nog te proberen om vanuit Oost met klaveren te snijden op de heer in Zuid en als die te snel wordt gezet, maken OW zelfs alle slagen. Maar ook in de praktijk is de klaveren heer in Zuid steeds opgehouden totdat hij uiteindelijk kon worden gemaakt, en kwamen OW derhalve uit op 2x 5ruiten+1, en deze prachtige score werd bereikt door Ria Bakker & Willy de Vrij en Ad vd Ven & Marianne vd Ven voor 87,50%!

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., (normaliter, nu niet) op woensdagavond bij Sweet Lake Bridgers 2B-Home)

-advertenties-

-goede doel-