Zoetermeer Actief bridge copy copy copy copy copy Bram Doeves belicht voor u elke week een mooie bridge- of dampartij. Interessante stellingen, een leuke puzzel om over na te denken of een verslag van een goed gespeelde wedstrijd. Deze week: Bridgegrandeur Florence en Belladonna-Garozzo

Bridgegrandeur in Florence is de titel van een artikel in Bridge (Bondsblad NBB) nr 4, april 2020. 25 Bridgers uit Utrecht waren op bezoek bij bridgeclub Circolo del bridge di Firenze. Dat kwam omdat Utrechter Leon Dijkman naar Florence verhuisde voor promotieonderzoek en zijn oude bridgeclub uitnodigde om daar eens te komen bridgen. De club in Florence telt 200 leden die zo’n beetje de hele week ‘s middags en ’s avonds kunnen bridgen in een statig gebouw dat nog veel grandeur uitstraalt. In de avond wordt van 21:30 – 24:30 heel fanatiek maar ook heel rumoerig gebridged, op hoog niveau. Een gezellige nazit en nog wat social talk met de gasten uit Utrecht was er op dat late tijdstip helemaal niet meer bij.

Naar aanleiding van dit artikel, heb ik nog eens de successen bekeken in de bridgerubrieken van André Boekhorst van de grote Italiaanse bridgers, met name Georgio Belladonna, Benito Garozzo en Pietro Forquet, spelers die over een fabelachtige “afspeeltechniek” (ofwel fabelachtig geheugen) beschikten, en in het Italiaanse “Blue team” bijna niet te verslaan waren. Zo werd Italië wereldkampioen in 1975 op de Bermuda’s, waar voor het eerst biedschermen diagonaal over de tafel stonden, want vooral de Amerikanen vertrouwden de Italiaanse grandeur voor geen cent, de sfeer was om te snijden. André Boekhorst: “desondanks hebben Belladonna-Garozzo weer een verschrikkelijk goed toernooi gespeeld. Eigenlijk is geen enkel internationaal paar tegen deze combinatie opgewassen. Het volgende spel laat zien hoe feilloos het bridgebrein van Belladonna werkt. De happening voltrok zich in de wedstrijd Italië-Frankrijk 16-4!”

WK Bermuda’s 1975 Oost/NZ

129.1

 

Biedverloop: Zuid: Belladonna kiest voor 3SA

Belladonna zit zuid en opende de bieding met 1SA. Garozzo biedt vervolgens 2 ruiten: een transfer naar harten op basis van een vijfkaart. In een vrij lang biedverloop komt Belladonna ook nog een schoppencontrole bij Garozzo aan de weet. Het gevaar van dit spel is dat Zuid bij het eindbod uitkomt op 4 harten, met een grote kans dat dit down gaat: bij schoppenstart maken OW 4 slagen. Belladonna rook het gevaar en verkoos een 3SA-contract.

Spelverloop naar André Boekhorst (en double dummy)

Ook het 3SA-contract dreigt te worden down gespeeld bij ruitenuitkomst. Zuid zal de eerste ruitenslag moeten weigeren. De tweede ruitenslag neemt Oost met de aas, waarna hij met schoppen tien vervolgt. Alleen wanneer Zuid klein bijspeelt en op tafel neemt met de aas, kunnen OW hun schoppen niet ontwikkelen! En dan kan Zuid het parcours toch winnend afsluiten. Maar Belladonna kreeg het veel gemakkelijker want West kwam uit met schoppen vrouw (Oost had een uitkomstdoublet op de schoppencontrole van Garozza gegeven). En toen maakte Zuid twee schoppen, vier harten en vier klaveren!

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., normaliter op woensdagavond bij Sweet Lake Bridgers 2B-Home)

 

 

 

 

-advertenties-

-goede doel-