Zoetermeer Actief bridge copy copy copy copy copy Bram Doeves belicht voor u elke week een mooie bridge- of dampartij. Interessante stellingen, een leuke puzzel om over na te denken of een verslag van een goed gespeelde wedstrijd. Deze week: Op bezoek bij Bridgeclub de Sprinter

 

BV De Sprinter (https://www.nbbclubsites.nl/club/22026/) telt nog bijna 70 leden en speelt iedere donderdagavond in 2B-Home. Onderstaand spel 23 is van de speelavond op 13.02.2020. De avondsessie is gewonnen door Iesje Willemars & Gert Roos met 62,50% in de A-lijn en door Peter van der Graaf & Paul Knijnenburg met 67,01% in de B-lijn.

Aan de 7 tafels in de A-lijn werden op spel 23 maar liefst 6 SA-contracten gespeeld met 6 (!) uiteenlopende scores. Het beste NZ-resultaat werd behaald door Yvonne Jansen & Louisa de Wit met 2SA+2 voor 100% en het beste OW-resultaat werd behaald door Hans Plug & Jan Paul van der Hel met 3SA-2 voor 83,33% en tussen beide “extremen” waren er nog de volgende resultaten: 2SA C; 1SA+1; 1SA C en 2SA-1. Eens temeer blijkt maar weer dat SA de meest spectaculaire spelsoort is.

NBB-district Delft. De Gemengde Paren Competitie van het NBB-district Delft is gewonnen door Willem-Jan Maas & Hedwig van Glabbeek. Op 19 februari is een begin gemaakt met de Open Paren Competitie. Hieraan wordt in de volgende rubriek aandacht besteed.

 Spel 23 van 13.02.2020; Zuid/Allen

126.1

 

Biedverloop bij Prof Jack

126.2

West noch Oost hebben de kaarten om de bieding van NZ te bemoeilijken. Noord, met 16 pt en SA-verdeling, opent met 1SA. Zuid heeft met 8 pt en met een vierkaart harten de goede mogelijkheid om met het conventionele 2 klaveren (Stayman-conventie) naar een vierkaart hoog te vragen. Noord geeft met twee ruiten aan dat hij geen vierkaarten hoog heeft, waarop Zuid 2SA biedt. Jack durft het nu aan om met 16 pt en een mooie vijfkaart ruiten 3SA te bieden. In de praktijk wordt, ook blijkens de genoemde resultaten, met 16 pt vaak gepast.

 Spelverloop  

Bij “double dummy” (beste spel bij open kaart) kan de verdediging het spel één down spelen als wordt opgekomen met schoppen, dat inderdaad de lange kleur van OW blijkt te zijn. Noord komt nu met de aas aan slag en kan bij open kaart alle vijf ruiten maken (in de praktijk kan dat fout gaan als Oost de boer duikt op een kleine ruiten uit Noord). Maar ruiten is de enige kleur waarop NZ flink kunnen scoren. Het probleem voor NZ is dat er een lengteprobleem is voor de drie andere kleuren, bij lage niet-honneurs. Want nu kunnen NZ na vijf ruiten nog slechts twee schoppen maken en één harten, want de harten vrouw zit vóór de heer en kan normaliter niet worden gemaakt en in klaveren kunnen NZ helemaal niets maken als Oost op ruiten zijn twee lage klaveren wegdoet en zich vooralsnog richt op met name de schoppen. Nou, zie hier maar eens achter te komen bij dichte kaart: de praktijk is weerbarstig en toont ons weer eens een breed palet aan resultaten!

 Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., op woensdagavond bij Sweet Lake Bridgers 2B-Home)

-advertenties-

-goede doel-