Zoetermeer Actief bridge copy copy copy copy copy Bram Doeves belicht voor u elke week een mooie bridge- of dampartij. Interessante stellingen, een leuke puzzel om over na te denken of een verslag van een goed gespeelde wedstrijd. Deze week: De NBB Club Battle: januariwinst voor Leon Bosch & Jilles Kooij!

De Nederlandse Bridgebond (NBB) probeert ook met bijzondere evenementen om het bridgepeil van de NBB-bridgers nog verder te verhogen. Club Battle is zo’n evenement. Het is een biedwedstrijd tussen twee bridgeparen van twee clubs. In het januari-nummer van bridge streden Leon Bosch & Jilles Kooij van het Zoetermeerse Sweet Lake Bridgers tegen Aleke Pontier & Albert van Dinther van Bridgeclub One Down uit Den Bosch. Leon & Jilles boekten hun “eerste” overwinning na een spannende strijd met 67-62 uit 8 spellen. Leon & Jilles gaan nu door naar de volgende ronde. Bij drie achtereenvolgende overwinningen zouden zij voor hun club een waardebon van € 250 verdienen.

Een voorwaarde is wel dat de clubleden maximaal hoofdklasseniveau mogen hebben. Leon en Jilles spelen daarbij al een kleine 20 jaar heel succesvol samen en besteden regelmatig aandacht aan hun biedsysteem, tot schrik van hun mede-bridgers bij Sweet Lake Bridgers, die hun niettemin grootmoedig “veel plezier” toewensen bij een parenwedstrijd op de clubavond!

Vooral het hierna volgende spel 3 maakte het verschil tussen de beide paren: Leon & Jilles boekten op dit spel 4 punten winst. De opdracht is om onderstaand spel zo goed mogelijk uit te bieden, waarbij de spelers alleen hun eigen Westhand (Leon) zien of hun eigen Oosthand (Jilles). Tegenstander Zuid opent de bieding met 1 klaveren en daarna volgen hieronder drie biedverlopen: van de beide bridgeparen en van de “jury” (Maarten Schollaardt) met commentaar.

Spel 3 NBB Club Battle januari 2020 Z/OW

124.1

De drie biedverlopen, beoordeeld vanuit “standaard hoog”; dit biedsysteem is enkele jaren geleden vastgesteld door de NBB. Zie ook www.bridge.nl voor twee bijbehorende systeemkaarten.

124.2

In dit biedverloop is cruciaal het sprongbod van 2 harten. Dat belooft 12-15 pt en een zeskaart harten. De drie harten van Pontier is een goed bijbod, dat inviteert Oost om een volgend bod te doen, en Oost is verre van minimaal met zijn sterke harten en zijn ruitenheer in de kleur van zijn partner. Van Dinther paste echter, en dat leverde Pontier-vDinther 6 pt op. Leon Bosch durft het wel aan om zelf al vier harten te bieden, en dat leverde Leon-Jilles 10 punten op. SA is ook vaak een mogelijk bieding maar is hier inferieur ten opzichte van de hartenbiedingen. 2SA was dan het beste bod geweest en dat zou nog 5 punten hebben opgeleverd.

Nou, Leon en Jilles, succes in de volgende ronde(n) en pak die € 250!

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., op woensdagavond bij Sweet Lake Bridgers 2B-Home)

 

 

 

 

 

 

 

 

-advertenties-

-goede doel-