Zoetermeer Actief bridge copy copy copy copy copy Bram Doeves belicht voor u elke week een mooie bridge- of dampartij. Interessante stellingen, een leuke puzzel om over na te denken of een verslag van een goed gespeelde wedstrijd. Deze week: De eerste sessie in 2020 bij Gezelligheid Troef; Nieuwjaarsdrive TOP op 17 januari!

Elk jaar begint het Zoetermeerse Bridge bij de meeste clubs met nieuwjaarsdrives.

De heel traditionele Open Nieuwjaarsdrive van Top moet nog plaatsvinden: die is op 17 januari bij 2B-Home, zaal open om 19:00, aanvang om 20:00, kosten € 20,00 per paar, over te maken op NL52INGB007583223, onder vermelding van uw beider namen en e-mailadres.

Het jaar 2020 begon bij de BV Gezelligheid Troef heel goed voor Leontine Preseun & Romke van Zanten die de eerste sessie op 8 januari in de A-lijn wonnen met 61,88%; in de B-lijn wonnen Henk van der Linden & Annelies Zijlmans met 60,42%, in de C-lijn wonnen Janette Rothwell & Alan Rothwell met 64,38%.Spel 2 was weer een interessant SA-spel. Bij dichte kaart kan de verdediging 8 slagen op rij maken, maar in de praktijk was 5 slagen voor de verdediging al heel mooi!

Spel 2 dd 8.1.20; Oost/NZ

123.1

 

 Biedverloop bij Prof Jack

123.2

 

Oost begint te bieden. Oost heeft 16 punten en een SA-verdeling en biedt dan 1SA. In de praktijk kwam er nu slechts 1x een tussenbieding van Zuid van 1 schoppen, dat hier toevallig heel goed uitpakte; meestal worden tussenbiedingen pas gedaan bij in dit geval 6 in plaats van 5 schoppens. Prof Jack past voor Zuid en zou nu 2 schoppen bieden voor West, dit is een Jacoby-transfer naar klaveren, want West heeft eigenlijk te weinig punten voor een bijbod, maar kan op basis van lengte in de klaveren bijbieden! Oost maakt daar conventioneel 3 klaveren van en dan wordt er verder gepast. In de praktijk is dit biedverloop enkele keren gedaan, met een minder succesvol spelverloop dan mag worden verwacht, want dit bod is goed maakbaar. In de praktijk werd meestal gepast. West heeft 7 punten, en dat is een puntje te weinig om op SA door te gaan, al kan naar de klaveren worden uitgeweken. Toch heeft West in de praktijk ook eenmaal een bijbod gedaan en dan zou Jack eindigen met 3SA door Oost.

Spelverloop

Bij dichte kaart kunnen NZ 8 slagen op rij maken, als Zuid dan wel uitkomt met harten tien. Noord kan dan zo nodig terugkomen met schoppen, en zo kunnen de hoge kaarten bij West en Oost eruit gesneden worden, en zo maken NZ 5 hartens en 3 schoppens op rij, waarna OW pas aan slag komen voor de rest. In de praktijk kwam begrijpelijkerwijs niemand met harten tien uit, maar vooral met schoppen als langste kleur tegen SA. Dan komt Oost al gauw met zijn heer aan slag, en dan kunnen OW zes klaveren op rij maken en met enig geluk twee ruitens, maar in ieder geval ook ruiten aas, en dat zijn zeker al 8 slagen! Dichte en open kaart: wat een verschil!

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., op woensdagavond bij Sweet Lake Bridgers 2B-Home)

 

 

 

-advertenties-

-goede doel-