Zoetermeer Actief bridge copy copy copy copy copy Bram Doeves belicht voor u elke week een mooie bridge- of dampartij. Interessante stellingen, een leuke puzzel om over na te denken of een verslag van een goed gespeelde wedstrijd. Deze week: Bij BC Zoetermeer

BC Zoetermeer telt ongeveer 130 leden en speelt op maandagavond bij 2B-Home, dr JW Paltelaan 103, vanaf 19:30 uur. Onderstaand spel komt uit de sessie van 16-12-2019. Winnaars van deze sessie waren Rob de Boer & Aad van Mazijk (67,20%), gevolgd door Marjon vd Berg & Ruth Smits (65,50%) en Elvira Scheffers & Guo Fen-Zheng (65,24%). Hieronder ziet u spel 4, een interessant spel met uiteenlopende scores. Aan de 25 tafels werd op dit spel in twaalf gevallen SA gespeeld, met de hoogste scores, al ging SA ook vier keer down. Ook Prof Jack kwam op een SA-spel uit. Bij de kleuren was er één uitschieter: slechts eenmaal werd een manche van vier harten gemaakt. Zoals zo vaak, biedt SA de meeste kansen, zowel op geluk als op pech.

 

Spel 4 W/A dd 16-12-19

122.1

Biedverloop bij Prof Jack

 

122.2

 

West heeft een mooie opening in handen en biedt conventioneel 1 klaveren, wat vooral inhoudt dat West geen vijfkaart in een andere kleur heeft en dat hij niet per se vijf klaveren heeft, het kunnen er zelfs twee zijn. Dit openingsbod zit de 1SA bieding van Noord niet in de weg, Noord heeft gewoon 15-17 punten en een SA-verdeling. Bij elkaar zijn er al zo’n 30 punten beluisterd, dus is het weinig verwonderlijk dat Oost niets kan bijdrage aan de bieding, maar Zuid toch wel: met twee klaveren vraagt hij naar steun in de hoogste kleuren en het blijkt dat Noord 4+ schoppen heeft. Helaas is dat de verkeerde kleur en daarom biedt Zuid nu met 8 punten 2SA. Met 16 punten, op de grens van passen of doorbieden, waagt Noord nu de stap naar de manche van 3SA!

Spelverloop

Zoals zo vaak bij SA, is de uitkomst zeer bepalend voor het eindresultaat. Bij double dummy (beste spel bij open kaart) kan de verdediging dit spel alleen down spelen als met klaveren wordt opgekomen. Oost twijfelt om met klaveren op te komen, omdat het bod van West conventioneel was en dat hoeft niet ook reëel te zijn, en in de praktijk werd slechts 4x met klaveren uitgekomen, en dat gaf ook verreweg de beste resultaten voor de verdediging, NZ maakten toen hooguit 8 slagen. Bij de uitkomst met klaveren kunnen OW 4 klaveren maken, ruiten aas en wellicht ook nog een schoppen. Om te verhinderen dat OW vier klaveren maken, moeten NZ al hun slagen op rij maken, en dat is alleen mogelijk met de harten en twee schoppen. Maar als Oost met een andere kleur opkomt, gaat dit niet op. Via bijvoorbeeld ruitenaas kunnen OW de eerste twee klaveren maken maar dan onderbreekt de klaveren vrouw in Noord de serie en dan kunnen NZ de al genoemde zes harten en schoppen maken, maar omdat de ruitenstopper bij West er al uit is, kunnen NZ ook nog drie ruiten maken en met die ene klaverenstopper zijn dat tien slagen, en komt de verdediging niet verder dan twee klaveren en ruitenaas. In de praktijk behaalden alleen Hein Mars & Ton Tenholter 10 slagen na ruitenuitkomst van Oost!

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., op woensdagavond bij Sweet Lake Bridgers 2B-Home)

-advertenties-

-goede doel-