Zoetermeer Actief bridge copy copy copy copy copy Bram Doeves belicht voor u elke week een mooie bridge- of dampartij. Interessante stellingen, een leuke puzzel om over na te denken of een verslag van een goed gespeelde wedstrijd. Deze week: Harten, schoppen of SA bij de Sprinter

BV De Sprinter (https://www.nbbclubsites.nl/club/22026/) telt nog bijna 70 leden en speelt iedere donderdagavond in 2B-Home. Onderstaand spel 4 is van de speelavond op 17.10.19. Deze sessie is gewonnen door Hanneke Teunisse & Ton Teunisse (62,08%; A-lijn) en door Elly Citroen & Charles Citroen (57,29%; B-lijn). Aan de 11 tafels in de A-lijn en de B-lijn werd 4x 3SA gespeeld (1x3SA+2; 2x3SA C en 1x3SA-1) en 6x 4 harten (4x4H C en 2x4H+1). In de praktijk bleek dat de uitkomst weer eens heel betekenend was voor de te bereiken scores bij 3SA. Klaverenuitkomst (1x) bleek heel gunstig voor NZ, want toen maakten NZ zelfs 2 overslagen, en toen zijn misschien wel alle zes hartens van Zuid gemaakt; Louis Ruygrok & Jan Perdaan (NZ; B-lijn) maakten deze twee overslagen voor 100%. Daarentegen vond de verdediging in de personen van Paula Valk & Gerda Verbraeken (OW; A-lijn) de voor OW gunstige ruitenuitkomst en mede hierdoor speelden ze 3SA 1 down voor 100%.

Spel 4 van 17.10.19; West/Allen

119.1

  

Biedverloop bij Prof Jack

119.2

Noord heeft met 13 pt een mooie opening en biedt 1 schoppen; Zuid heeft ook openingskracht, maar ook een zeskaart harten en springt daarom naar 3 harten. Met zijn ene harten ziet Noord daar niets in en biedt dan toch maar 4 schoppen.

Manche maakbaar in schoppen, harten en SA

Volgens de “double dummy” (beste spel bij open kaart) is dit bod (in theorie) maakbaar. In de praktijk heeft niemand 4 schoppen geboden, maar 3SA steeds in Noord, evenals 4 harten en ook deze biedingen blijken maakbaar!

Spelverloop bij 3SA

Op 3SA werden zoals zo vaak weer de meest uiteenlopende scores geboekt, mede afhankelijk van de uitkomst. NZ hebben in de bieding al sterke harten en schoppen laten horen, zodat OW zullen kiezen uit ruiten of klaveren. In de praktijk is Noord steeds de leider en moet Oost de lastige keuze maken uit één van de genoemde kleuren want die zijn even lang bij Oost. Heel gunstig voor Oost is de keuze voor ruiten want dan dreigt het spel down te gaan omdat OW onmiddellijk al 4 ruitenslagen op rij kunnen maken. Voor de vijfde slag zal Oost vermoedelijk terugkomen met een klavertje die echter goedkoop in Noord kan worden genomen. Daar kunnen nog zes zekere slagen bijkomen, maar dat is niet genoeg voor 3SA. Wie vanuit Noord nu op harten snijdt, heeft het geluk geheel aan zijn zijde want de boer in Zuid houdt (of de vrouw van Oost valt onder aas of heer van Zuid), en de in totaal 9 benodigde slagen kunnen nu op rij worden gemaakt. Wie een andere weg neemt, loopt grote kans down te gaan. In de praktijk bleek dat NZ toch maar liefst 3 goede resultaten boekten!

 

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., op woensdagavond bij Sweet Lake Bridgers 2B-Home)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-advertenties-

-goede doel-