Zoetermeer Actief bridge copy copy copy copy copy Bram Doeves belicht voor u elke week een mooie bridge- of dampartij. Interessante stellingen, een leuke puzzel om over na te denken of een verslag van een goed gespeelde wedstrijd. Deze week: Ook zomerbridge bij BC Zoetermeer

BC Zoetermeer telt bijna 130 leden en speelt op maandagavond bij 2B-Home, dr JW Paltelaan 103, vanaf 19:30 uur. Deze zomer was er weer succesvol “open” zomerbridge op 10 maandagen, waaraan 156 bridgers hebben meegedaan. Het hoogst eindigde Niek-Jan vd Brink, met gemiddeld 63,69%. Op de tweede en derde plaats eindigden Elvira Scheffers & Guo-Fen Zheng (62,34%), als vierde finishte Lex Verlinden (62,05%) en vijfde werd Frans Swinkels (61,34%). Hierna volgt spel 14 van 26 augustus. Aan de 18 tafels werd 6x SA gespeeld met zeer uiteenlopende scores: 3SA C; 2SA+1; 2SA C; 3SA-1; 2SA-1 en 3SAxx-4. Er werd 12x een kleur gespeeld, hierop werden alleen deelscores gemaakt. Jos Janson & Herman Janson maakten de 3SA C voor 100%, en Elvira Scheffers & Guo Fen Zheng speelden een geredoubleerde 3SA 4 (!) down voor 100%.

Spel 14 dd 26-8-19; O/Niemand

117.1  

Biedverloop bij Prof Jack

117.2

 Oost heeft een sterk spel en een SA-verdeling, maar Jack biedt toch 1 klaveren, omdat hij 1 punt teveel heeft voor 1SA. In de praktijk wordt met zo’n spel toch ook wel met 1SA geopend. Noord heeft met 13 pt en 6 schoppens een sterke opening en springt daarom naar 2 schoppen. De rest past. Echter, als Oost met 1SA heeft geopend, zal Zuid bij Jack opnieuw passen, maar West kan dan met 2 ruiten een Jacoby-transfer doen naar harten. Noord geeft in dat geval opnieuw een volgbod van 2 schoppen, waardoor Oost niet meer naar 2 harten kan, en daarom 2SA probeert, waarna verder gepast wordt. In de praktijk van BC Zoetermeer wordt 3x 2 schoppen gespeeld en ook 3x 2SA.

Spelverloop

Bij SA is in de praktijk steeds door Zuid (Oost speelt steeds) 4x met ruiten als langste kleur opgekomen en 2x met schoppen dat dan door partner is geboden. Opkomst met klaveren blijkt fout, dan maken OW een slag extra. Volgens de double dummy van Jack (sterkste spel bij open kaart) is 2SA nu precies te maken. Na de ruiten in Oost te hebben genomen, kan Oost 3x met klaveren terugkomen, waarna Zuid aan slag komt. Zuid probeert weer de ruiten, die Oost neemt met zijn aas. Die kan dan nog klaveren boer spelen en daarna mag hij niet terugkomen met de ruiten (worden de ruitens in Zuid vrijgespeeld) en ook niet met die mooie schoppens. Hij moet juist met die lage harten terugkomen, zodat Noord (of uiteindelijk West) wordt gedwongen om met schoppen op te komen, en dan kan Oost een extra schoppenslag maken. Echter, bij dichte kaart is het bij dit spel behoorlijk ingewikkeld om de juiste weg te vinden, ook al gezien de uiteenlopende scores!

 

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., op woensdagavond bij Sweet Lake Bridgers 2B-Home)

 

 

 

 

-advertenties-

-goede doel-