Zoetermeer Actief bridge copy copy copy copy copy  Bram Doeves belicht voor u elke week een mooie bridge- of dampartij. Interessante stellingen, een leuke puzzel om over na te denken of een verslag van een goed gespeelde wedstrijd. Deze week: Een safety-play van Wil Verreck-Boekhorst

Wil Verreck-Boekhorst was de zus van André Boekhorst. André Boekhorst heeft als bridgepublicist en bridgebestuurder bijzonder veel bijgedragen aan de popularisering van het bridge in Nederland. Hij was vooral in de 20e eeuw heel bekend in de bridgewereld als 17-jarige bridge-rubriekschrijver van de Volkskrant van 1974-1990, en als bestuurder van de Nederlandse Bridge Bond (NBB): hij  was 22 jaar secretaris en daarna nog 4 jaar voorzitter van de NBB tot hij in 1995 overleed. Zijn zus Wil trouwde met Piet Verreck en beiden zijn in Zoetermeer actief geweest als bridgedocent, Wil tot in 1998, Piet tot in 2002. Wil heeft ook een aantal safety-plays gedoceerd. In parenwedstrijden worden meer risico’s genomen dan in viertallenwedstrijden. Vooral in viertallenwedstrijden worden risico’s gemeden en het volgende spel van Wil is een voorbeeld van een safety-play om zo’n risico te vermijden.

Oost/NZ

111.1

 

Na een strak biedverloop 1SA (Oost) en 3SA (West) komt Zuid uit met schoppen vrouw. Oost komt aan slag en vervolgt met ruiten 3. Ook als Zuid nu de negen zet gooit West een kleine ruiten bij, voor het (onwaarschijnlijke) geval dat alle ruiten bij Zuid zitten (een 5-0 verdeling). Als Zuid weer met schoppen opkomt die Oost nogmaals kan nemen, lukt de snit van Oost op de Boer in Zuid altijd, en na de 2 schoppenslagen maken Oost-West nu altijd ook nog op rij 5 ruitenslagen en 2 klaverenslagen: contract gemaakt. Als leider Oost in de tweede slag ruiten tien had laten bijgooien, waren OW 1 down gegaan!  

 

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., op woensdagavond bij Sweet Lake Bridgers 2B-Home)

   

-advertenties-

-goede doel-