Zoetermeer Actief bridge copy copy copy copy copy Bram Doeves belicht voor u elke week een mooie bridge- of dampartij. Interessante stellingen, een leuke puzzel om over na te denken of een verslag van een goed gespeelde wedstrijd. Deze week: Open Paren Kampioenschap NBB District Delft

Het Open Paren kampioenschap van het NBB-District Delft is na 5 sessies in Wijkcentrum De Vleugel te Delft beslist. De kampioenen zijn geworden Hein van Dort & Niek Kriens met gemiddeld 55,23% na een enorme eindsprint, want in de laatste sessie scoorde Hein van Dort met invaller Geert van Dort een formidabele 68,48%. Tweede in de eindrangschikking is het duo Willem Jan Maas & Hedwig van Glabbeek met 54,11% en daarna komen op de derde plaats Henk den Boer & Egbert Meijer met 53,70%. Spel 19 op 17-4-2019 was heel interessant. Aan de zes tafels werd 2x 4♠ gespeeld en gemaakt als beste resultaat en 3x werd 3SA gespeeld. Als Zuid leider is en als West dan uitkomt, wordt het contract gemaakt, maar 2x is Noord leider en dan komt Oost uit en dan gaat het contract 2x 2down. Dat is te begrijpen bij een blik op het spel:

Spel 19 dd 17-4-19; Zuid/OW

108.1

 

 Biedverloop bij Prof Jack

108.2

 

 

 

 

 

Zuid heeft een sterke opening met veel ruitens en biedt 1. Noord biedt 1♠ bij. Met zijn sprongbod belooft Zuid 15+ punten en 6+ ruitens. Noord laat zijn schoppens nog eens horen. Met 4wil Zuid naar de manche en Noord maakt daar toch maar 4schoppen van.

Spelverloop 4

In de praktijk wordt de manche steeds (2x) gemaakt, maar bij open kaart (double dummy) kan het contract down worden gespeeld. Noord is leider en Oost komt uit met schoppen aas en nog een schoppen. Zuid komt dan aan slag en komt nu driemaal terug met ruitens. Noord gooit een ruiten bij en daarna een klaveren. Als Noord in de derde ruitenslag weer een klaveren bijgooit, maakt Oost nog een troef en samen met 3 azen maken OW dan vier slagen (1 down). Als Noord in plaats van klaveren een introever maakt, houdt hij twee klaverens over en dan maken NZ naast hun 3 azen ook nog klaveren heer (1 down).

Spelverloop 3SA

In de praktijk kwam West één keer uit en een hartentje ligt dan voor de hand. Dan komt Zuid aan slag en maken NZ achter elkaar één harten en acht ruitens, contract precies gemaakt, waarna OW de laatste vier slagen maken want bij OW zitten immers nog de hoogste harten, schoppen en klaverens. In de praktijk kwam Oost twee keer uit en dan volgt een heel ander verhaal. Oost komt uit met klaveren en OW maken dan achter elkaar vier klaverens, twee azen en nog een klaveren, en dan gaat het contract drie down!

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., op woensdagavond bij Sweet Lake Bridgers 2B-Home)

-advertenties-

-goede doel-