Zoetermeer Actief bridge copy copy copy copyBram Doeves belicht voor u elke week een mooie bridge- of dampartij. Interessante stellingen, een leuke puzzel om over na te denken of een verslag van een goed gespeelde wedstrijd. Deze week: vijf schoppenslagen op rij bij de Sprinter

 

BC De Sprinter (https://www.nbbclubsites.nl/club/22026) is een bridgeclub van ca 75 leden en speelt iedere donderdagavond in 2B-Home. Op spel 13 van 5-9-18 kon de juiste uitkomst bewerkstelligen dat de NZ-verdediging 5 schoppenslagen op rij zou maken. Maar lukte dat ook in de praktijk?  

Spel 13 5-9-18; Noord/Allen

13 spr

 

Biedverloop bij Jack

13 bieden copy

 

 

 

 

Oost heeft genoeg openingskracht om 1 harten te bieden en de kaarten van Zuid zijn mooi genoeg voor een volgbod van 1 schoppen, West biedt een nieuwe kleur en Oost forceert met weer een nieuwe kleur verdere bieding, waarna West, met schoppendekking, de bieding afrondt op 3SA.

Spelverloop

Noord kwam in de praktijk 4x prima uit met schoppen, want in die kleur heeft partner Zuid immers geboden. WO komen aan slag met schoppenaas en wanneer de harten worden gespeeld komt Zuid aan slag met hartenaas en komt Zuid terug met schoppen voor maximaal de bovenbedoelde vijf schoppenslagen, samen maximaal zes slagen ofwel 2 down bij 3SA. In de praktijk kwamen NZ alle vier keer formidabel uit op 2 down!

In de praktijk kwam Noord merkwaardig genoeg toch ook nog 4x op met een andere kleur, zoals met klaveren 10. Bij open kaart komen NZ er dan nauwelijks nog aan te pas. De hartenaas wordt uiteraard gemaakt, maar de schoppenserie kan dan onmiddellijk onderbroken worden door de schoppenaas van West. OW kunnen dan maximaal 4 klaverenslagen, 4 hartenslagen, 2 ruitenslagen en 1 schoppenslag maken (3 SA+2). In de praktijk maakte niemand deze twee overslagen, omdat de harten al gauw twee stoppers in plaats van één stopper kunnen geven. De tweede hartenstopper zit echter bij Noord en Noord kan dan al niet meer bij Zuid komen voor die schoppenserie. In de praktijk kunnen OW ook nog de eerste schoppenslag laten lopen om aldus de communicatie tussen Noord en Zuid te dwarsbomen, want dat die communicatie al na de eerste schoppenslag verbroken was konden OW hooguit vermoeden (het volgbod van Zuid kon ook zijn gedaan op 5 in plaats van 6 schoppen)! In ieder geval waren er in de praktijk slechts twee OW-paren die er heel fraai in slaagden om 3SA precies te maken voor de score van 93,75%: Jan Paul vd Hel & Hans Plug en Joke Nomden & Jan Nomden.  

 

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., op woensdagavond bij Sweet Lake Bridgers 2b-home)

 

 

 

-advertenties-

-goede doel-