Bridge  Bram Doeves belicht voor u elke week een mooie bridge- of dampartij. Interessante stellingen, een leuke puzzel om over na te denken of een verslag van een goed gespeelde wedstrijd. Deze week: BC Zoetermeer in het nieuwe bridge-seizoen.

 

Op maandag 3 september is bij BC Zoetermeer het nieuwe bridge-seizoen van start gegaan. Het vorige seizoen is succesvol afgesloten met een zeer druk bezochte zomerbridgecompetitie! BC Zoetermeer (https://www.nbbclubsites.nl/club/22047) speelt iedere maandagavond in 2B-Home. Onderstaand spel 18 komt uit de sessie van 17-9-18. Deze sessie werd gewonnen door Wim van Son & Nicole Groen (59,83%), vóór Geert Geelkerken & Hanny Geelkerken (59,75%) en Peter Jansen & Gerard Langezaal (57,67%). Spel 18 was weer een interessant SA-spel, aan 20 tafels; er waren 2 deelcontracten in een kleur en 18 SA-contracten: 3x 1SA, 10x 2SA en 5x 3SA. Het aantal gemaakte slagen liep weer flink uiteen: van 10 slagen (6x) tot 4 slagen (1x). Het beste resultaat op dit spel scoorden Jaap van den Engel & Theo Nuijten, die speelden 2SA 4 down voor 100%!

                                              

Spel 18, 17-9-18, Oost/NZ             Biedverloop bij Prof Jack
spel 18 spel 18.2

West heeft een SA-verdeling en 16 punten en opent de bieding met 1SA; Oost heeft 8 punten, genoeg voor een bijbod maar 3x is men in de praktijk op 1SA blijven steken en éénmaal ging 1SA zelfs 1 down. In tegenstelling tot het merendeel van de zaalbridgers ging Prof Jack met 16 punten naar 3SA, maar met alle begrip voor een 2SA-bod. Bij het maken van zo’n 3SA is immers vaak enig geluk nodig

Afspel

Heel begrijpelijk kwam Noord in de zaal 14x op met ruiten: lange kleur, drie honneurs! Om te voorkomen dat OW de slag heel goedkoop kunnen maken werd 10x met een honneur opgekomen. Als Oost al in de eerste twee slagen zijn aas zet, kunnen NZ een extra ruitenslag maken. Zet Oost pas in de derde slag zijn aas, is de communicatie tussen Noord en Zuid verbroken en komt Noord niet meer aan slag. Als leider West nu vanuit Oost op de klaverenheer (te beginnen met klaverenboer) en op hartenaas snijdt (West kan Oost nog juist bereiken via schoppenvrouw) maken OW 3 schoppenslagen, 1 hartenslag, 1 ruitenslag en 5 klaverenslagen. Maar wie dit speelplan (waarin overigens alles meezit) niet vindt, zal slagen gaan missen. Overigens wisten 12 paren minstens 9 slagen te maken, en dat is al met al een mooie score.

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., op woensdagavond bij Sweet Lake Bridgers 2b-home)

 

-advertenties-

-goede doel-