BridgeBram Doeves belicht voor u elke week een mooie bridge- of dampartij. Interessante stellingen, een leuke puzzel om over na te denken of een verslag van een goed gespeelde wedstrijd. Deze week: De Slotdrive bij BC Kontrakt

BC Kontrakt (www.nbbclubsites.nl/club/22013) speelt iedere dinsdagavond in 2B-Home. Belangstellenden kunnen eerst komen spelen om de sfeer te proeven en desgewenst begeleid worden door een “bridge buddy”.
Op 5 juni 2018 werd bij BC Kontrakt weer de Slotdrive gespeeld met als eindstand aan de kop: 1. Aad Noort & Jan W. Langendonk (63,33%); 2. Maarten van Asseldonk & Kees van Leeuwen (59,58%); 3. Leon Bosch & Ria Bakker (59,00%) en Ben de Haan & Karel Gijsbertsen (59,00%). Spel 19 was een interessante 3SA dat in de biedpraktijk ook aan 9 van de 12 tafels werd geboden. Het spel kan precies worden gemaakt (volgens de “double dummy” in Jack), maar dat gebeurde slechts in één geval. De 3SA werd in de praktijk 6x gemaakt, 1x exact, 2x met 1 overslag, 2x met 2 overslagen en 1x met zelfs 3 overslagen, door Fons van Eenige & Gea van Eenige voor 100%. Het ging ook 3x 1 down. Een heel complex spel dus!

 bridge93

Zuid past bij Jack (maar met iets meer optimisme opent Zuid met 1♠ en vermoedelijk is dat in de biedpraktijk 6x gebeurd want dan verloopt de bieding iets anders en biedt Zuid het eerst SA; in de biedpraktijk zou Jack toch ook 5x zijn nagevolgd; passen of bieden hangt hier vooral af van de hoeveelheid optimisme op dat moment). Noord heeft 16 punten maar geen SA-verdeling en geen hoge vijfkaarten en biedt dan maar 1♣, en in zijn tweede beurt vervolgt Noord zonder sprong maar wel met een nieuwe kleur en geeft daarmee een sterke opening van 15 à 16 punten aan. Zuid biedt nu een vierde kleur: rondeforcing. Noord biedt dan 2SA, geeft zo ook een stop in harten aan en Zuid rondt dan af op 3SA.

Afspel

De verdediging heeft geen echte hartenbieding gehoord en komt dus uit met harten, waarin NZ inderdaad slechts twee stoppers hebben en hiermee is de eerste stopper al van tafel. Leider Noord kan echter nu al een waterdicht speelplan maken voor 9 slagen. De 8 superhoge kaarten van NZ, twee hoge kaarten in elke kleur, kunnen NZ natuurlijk gemakkelijk maken, maar waar komt die extra slag nou vandaan? Nou na de hartenheer te hebben gemaakt kan Noord in Zuid het beste terugkomen met een kleine ruiten. Als West met het aas neemt, kan bij Zuid ook de ruitenboer worden gemaakt en als NZ weer aan slag komen, kunnen ze de vereiste 8 slagen op rij maken: contract gemaakt. Maar West duikt de aas en Noord maakt ruitenheer. Vervolgens volgen aas en heer van klaveren en wordt de volgende klaveren weggegeven om de laatste twee klaveren te kunnen maken. Nadat Noord weer aan slag is gekomen met hartenaas, maken NZ in totaal op zijn minst de vier hoogste hartens en schoppens, vier klaverens en één ruiten, contract gemaakt!

 

Bram Doeves

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., op woensdagavond bij Sweet Lake Bridgers 2b-home)

U vindt alle denksportcolumns hier terug: www.zoetermeeractief.nl/sport/denksport-rubrieken

 

-advertenties-

-goede doel-