BridgeBram Doeves belicht voor u elke week een mooie bridge- of dampartij. Interessante stellingen, een leuke puzzel om over na te denken of een verslag van een goed gespeelde wedstrijd. Deze week: Slotdrive bij BC de Sprinter

BC De Sprinter (https://www.nbbclubsites.nl/club/22026) speelt iedere donderdagavond in 2B-Home. Op 14-6-18 was de Slotdrive. De eindstand aan de kop was: 1. Carla Verkouteren & Ankie Wendel (62,18%) en Co van Beijeren & Annette van der Sterre (62,18%) 3. Peter van Alphen & Theo Lelieveld 61,70%. Op spel 8 werd aan 11 van de 14 tafels een SA-contract gespeeld, naast 3 keer een hartencontract. Met drie azen buiten boord en een zwakke hartenkleur kunnen OW nog juist 2SA maken…

 bridge92

Noord heeft een opening en biedt zijn vijfkaart harten; Oost heeft een sterke opening met 16 punten, geen vijfkaarten, dus 1SA. Jack biedt voor Zuid enigszins tot mijn verwondering op zijn zwakke kaart toch 2♥ bij; in de praktijk boden NZ aan drie tafels een hartencontract, maar aan 11 tafels kwam een SA-contract van OW tot stand. Na 2♥ wordt het voor OW erg moeilijk om nog goed in de bieding te komen, West doubleert nog na 2♥, geeft daarmee 4 schoppens aan, maar na 3♥ van Noord kan Oost toch geen 3SA meer bieden. In de praktijk bood Zuid dus toch wel begrijpelijkerwijs 11x geen 2♥ en dan biedt West zonder vijfkaart het cuebid 2♥ bij Jack, een soort negatief doublet, want zo geeft Jack nu zijn 4schoppens aan. Bij Jack verhoogt Oost naar 3SA, vanwege zijn 16 punten, bij 15 punten was Jack op 2SA uitgekomen. In de praktijk werd er slechts 3x op 3SA uitgekomen, want de vraag is natuurlijk of OW voldoende verdediging hebben tegen de harten van NZ.

Spelverloop

Oost is leider en Zuid weet natuurlijk uit het biedverloop waarmee hij moet uitkomen. Zonder deze kennis zou Zuid vermoedelijk met een ruitentje uitkomen, maar nu komt hij met harten op, een scherpe opening waartegen OW 2 stoppers hebben. Als gelijk de aas wordt gespeeld, is een terugkomst met klaveren als werkkleur in de rede liggend. Als Noord neemt en terugkomt met harten gaat de laatste hartenstopper eruit. Vervolgens kunnen OW 3 klaveren maken, maar de volgende kaart kan altijd genomen worden door NZ die nu hun harten kunnen maken. Kortom , dan kunnen NZ bij hartenopkomst 3 harten en 3 azen maken, en zelfs 2SA gaat ook nog 1 down! Echter, OW kunnen het NZ nog wel moeilijker maken als ♥H pas in de derde hartenslag wordt genomen om de hartencommunicatie tussen N en Z te verbreken, en teruggekomen wordt met ruiten voor de aas in Zuid, maar dan heeft Zuid geen harten meer om mee terug te komen en als hij dan per ongeluk inzet op ruitenterugkomst, kunnen NZ (na 3 ruitenslagen, 3 klaverenslagen en 2 hartenslagen voor OW) nog hooguit 5 in plaats van 6 slagen maken.
Maar bij open kaart is de beste speelwijze gemakkelijker in te zien. Bij dichte kaart in de praktijk gaan slechts 5 SA-contracten down (waaronder alle drie 3SA-contracten) en worden 6 SA-contracten gemaakt (3x 1SA en 3x 2SA).

 

Bram Doeves

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., op woensdagavond bij Sweet Lake Bridgers 2b-home)

U vindt alle denksportcolumns hier terug: www.zoetermeeractief.nl/sport/denksport-rubrieken

 

-advertenties-

-goede doel-