BridgeBram Doeves belicht voor u elke week een mooie bridge- of dampartij. Interessante stellingen, een leuke puzzel om over na te denken of een verslag van een goed gespeelde wedstrijd. Deze week:  1934: Bridgeclub KVJ (Kijk voor je) Den Haag

Vandaag eens geen 3SA om na te spelen, maar een formidabel historisch verhaal uit de rijke bridgegeschiedenis. Het zou mij verbazen als u, beste lezer, op de hoogte zou zijn van het korte bestaan van bridgeclub KVJ Den Haag. Het was 1934, een zware crisis overheerste Nederland, de goede zeden stonden onder zware druk van weinig geld, maar er was een kapper die rijke dames kapte en die door hun mooie bridgeverhalen ook besmet was geraakt door de bridgebacil, waarmee hij zijn buurt infecteerde. Zijn buurt was gelegen in een doolhof van stegen die er in deze tijden niet mooier op werden, maar misschien wel gezelliger dank zij de bridgeclub, bij de kapper opgericht na sluitingstijd. Korte tijd later zaten er drie stelletjes van vier op zekere avond te bridgen. Men dronk er iets warms bij en het leek eigenlijk ook wel een praatclub tussen het bridgen door. Het begon allemaal heel gezellig met het neuriën of zelfs meezingen van een bekend bridgeliedje uit die tijd: Dat bridgen, dat bridgen/Is zo'n plezierig spel/Dat bridgen, dat bridgen/Met een gezellig stel/Men speelt met strenge snoeten/Het is leuker dan petoeten/Zo'n fijn partijtje bridgen/Dan is alles kits!

Maar hoe gevaarlijk zelfs ook het bridgen uit de hand kan lopen, bleek even later: de bakker vergat helemaal de titel van de club, en zat opzichtig in de kaart te kijken van Nelis, juist toen die doubleerde. “Jan, kijk voor je alsjeblieft, wij zijn hier niet gewoon aan het zwarte pieten, bij bridgen blijf je heer”, zei de gastheer berispend. En ook al liet hij het bij deze bestraffende woorden, hij had toch de kiemen gezaaid voor naderend onheil, want de bakker zon boosaardig op wraak, zoals dat gaat bij impulsieve lieden. Maar Nelis was al opgesprongen om eens een fors groot slem op het achterhoofd van de bakker te bieden. Maar de bakker, ook niet mis, bood gelijk sans atout op Nelis' linker kaak, en Nelis moest onmiddellijk vier slagen incasseren. Doch toen de bakker schoppen bood, riep Nelis kermend 'Pas!' en werd even op een rustbank neergelaten. Maar het gezelschap was helemaal van de kaart en toen er ergens een beenbreuk en er ergens anders zelfs een lichte hersenschudding dreigde riep de kapper 'Down!', en greep zijn gasten in de nek en in het gedrang vloog er al iemand door de ruiten. Het bridgefeest eindigde bij de gastvrouw die foeterend de scherven bij elkaar veegde en die riep dat ze een renonce had in de ruiten. Toch liep het allemaal betrekkelijk goed af, al hield men het voortaan toch maar bij “petoeten”.

Voor nog meer (maar dan geinige) informatie, zie:


 

Bram Doeves

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., op woensdagavond bij Sweet Lake Bridgers 2b-home)

U vindt alle denksportcolumns hier terug: www.zoetermeeractief.nl/sport/denksport-rubrieken

 

-advertenties-

-goede doel-