BridgeBram Doeves belicht voor u elke week een mooie bridge- of dampartij. Interessante stellingen, een leuke puzzel om over na te denken of een verslag van een goed gespeelde wedstrijd. Deze week:  Roland van Ommen & Barbera Wiemer kampioenen GP-Kampioenschap NBB-district Delft

Ik kom nog even terug op de afloop van het Gemengde Paren Kampioenschap van het NBB-district Delft. Ik heb al bericht dat na drie ronden de stand aan de kop van het klassement als volgt was: 1. Roland van Ommen & Barbera Wiemer (59,95%), 2. Kees Schipper & Mina Vliegenthart (58,94%) en 3. Klaas Munneke & Syke Hoekstra (55,94%). Bij nader inzien blijkt dit tevens de eindstand na in totaal drie ronden te zijn! Op 17-1-2018 boden NZ in de tweede sessie aan de 11 tafels van de A-lijn op spel 5 zes keer SA en vijf keer kwam een deelcontract tot stand van OW, dat immers heel goede schoppen heeft (en Oost heeft een fraaie verdeling met twee vijfkaarten) en vier keer 2♠+1 scoorde. Slechts één keer wordt een SA-contract gemaakt: 2SA+1, door Zuid. De vijf SA-contracten door Noord gaan allemaal down. En Gerard vd Beukel & Nel Rotteveel spelen 3SA zelfs 2 down voor 100%.  

bridge 84

Biedverloop bij Jack

West

Noord

Oost

Zuid

 

1SA

pas

2♣

pas

2♦

pas

2SA

pas

pas

pas

 

 

Bij Jack is het gebruikelijk dat Noord met 15 punten en een SA-verdeling opent met 1SA, dat Zuid daarop met 9 punten zonder lange kleuren een conventionele 2♣ biedt, de 2♦ impliceren dat Noord in de hoge kleuren geen vierkaart heeft waarna Zuid 2SA biedt en Noord past, zeker bij 17 punten zou Noord wel verhogen naar 3SA.

Spelverloop

Als Oost inziet dat de schoppen een kansrijke verdediging bieden, kunnen OW 7 slagen maken. Alleen de ruiten zijn zonder verliezers op te rapen voor NZ, maar bij de andere kleuren moeten NZ al snel van slag. Als Noord speelt, hebben OW de grootste kans op 7 slagen, als Oost onmiddellijk de schoppenuitkomst vindt. Als Zuid speelt en West komt met ruiten uit dan is de kans het grootst dat Oost één of meerdere schoppen verspeelt en dat OW dan niet verder komen dan vier slagen. Ook deze 2SA geeft weer een interessante kans op succes zowel als pech.

 

Bram Doeves

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., op woensdagavond bij Sweet Lake Bridgers 2b-home)

U vindt alle denksportcolumns hier terug: www.zoetermeeractief.nl/sport/denksport-rubrieken

 

-advertenties-

-goede doel-