BridgeBram Doeves belicht voor u elke week een mooie bridge- of dampartij. Interessante stellingen, een leuke puzzel om over na te denken of een verslag van een goed gespeelde wedstrijd. Deze week:  Gemengde Paren Kampioenschap NBB-district Delft

In januari begint traditioneel het Gemengde Paren Kampioenschap van het NBB-district Delft. Na drie ronden was de stand van zaken aan de kop van het klassement: 1. Roland van Ommen & Barbera Wiemer (59,95%), 2. Kees Schipper & Mina Vliegenthart (58,94%) en 3. Klaas Munneke & Syke Hoekstra (55,94%). Op 24-1-2018 werd alweer de derde van de vijf sessies gespeeld en aan de 11 tafels van de A-lijn werd op spel 10 zeven keer 3SA geboden en vier keer kwam een deelcontract tot stand. Het 3SA-contract werd slechts twee keer gemaakt, vier keer ging het 2 down en één keer ging het zelfs 3 down: Ineke vd Last & Ben vd Last haalden dit kunststukje uit.

bridge 83

Biedverloop bij Jack

West

Noord

Oost

Zuid

   

pas

Pas

1♣

1♥

2SA

Pas

3♣

pas

3SA

Pas

pas

pas

   


West opent met een heel mooie klaverenhand, maar West belooft “slechts” twee klaveren bij openingskracht, dat wel. Noord heeft een mooie hartenkaart en Oost belooft met dit sprongbod 10-11 punten met hartendekking; West geeft nu met 3♣ een echt goede klaverenhand aan en Oost verhoogt nu naar 3SA, mede gelet op zijn eigen klaveren.

Afspel
Zuid komt uit en kan zes ruitenslagen op rij maken: 2 down. Maar Zuid kan alleen maar met ruiten aan slag komen en doet er verstandig aan om met een kleine ruiten op te komen. Dan gaat het verder fantastisch, Noord zet de heer, komt terug met ruiten, en Zuid, mede gelet op de lege dummy, weet of hij de boer of de aas moet zetten en maakt de rest van de ruiten. Zo moet het vijf keer zijn gegaan in de praktijk. Maar twee keer deed de verdediging het niet helemaal goed, werd de aas gezet in de hoop dat ook dit goed zou gaan, maar dan maakte Oost de ruitenvrouw, om daarna naar de schoppen over te stappen om twee schoppenslagen te maken, onderbroken door Noord die echter niet meer met een “productieve” kaart kan terugkomen, en dan maken OW op zijn minst vijf klaverenslagen, ruitenvrouw, twee schoppenslagen en hartenaas, contract gemaakt. Ook bij deze 3SA beslist de uitkomst over “up-and-down”.

 

Bram Doeves

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., op woensdagavond bij Sweet Lake Bridgers 2b-home)

U vindt alle denksportcolumns hier terug: www.zoetermeeractief.nl/sport/denksport-rubrieken

 

-advertenties-

-goede doel-