BridgeBram Doeves belicht voor u elke week een mooie bridge- of dampartij. Interessante stellingen, een leuke puzzel om over na te denken of een verslag van een goed gespeelde wedstrijd. Deze week: Een schitterende 3 SA bij BC Kontrakt

Op 16-1-2018 werd bij BC Kontrakt weer een heel leuk SA-spel  gespeeld aan 5 tafels (drie keer 3SA en twee keer 2SA). Vier keer maakten NZ 10 slagen, dus maakten NZ het contract met 1 of 2 overslagen, maar 1x speelde de verdediging 3SA 3 down! Hieronder volgt dit spectaculaire spel:

BC Kontrakt (https://www.nbbclubsites.nl/club/22013) speelt iedere dinsdagavond in 2B-Home. Belangstellenden kunnen eerst komen spelen om de sfeer te proeven en desgewenst begeleid worden door een “bridge buddy”. De eerste sessie van 2018 werd gewonnen door Leon Bosch & Petra van Reijzen (61,61%), gevolgd door Maarten van Asseldonk & Kees van Leeuwen (58,63%) en Karel Gijsbertsen & Ben de Haan (ook 58,63%). En Jan Lindeboom & Andy Park wisten als enigen de 3SA op spel 21 3 down te spelen voor 100%.

 

Spel 21 sessie 16-1-2018

Noord/NZ

bridge 79

Biedverloop bij Prof Jack:

West

 Noord

Oost

Zuid

 

1SA

pas

2

pas

3

pas

pas

pas

 

 

 

Noord heeft 15 punten met een SA-verdeling en biedt dan 1SA, vervolgens biedt Zuid een Jacoby-transfer met 2♠: zwak met een lange lage kleur, 3 is dan het verplichte antwoord van Noord en Zuid past, want de transfer is prima gelukt. 3werd 2x in de praktijk geboden, maar ook 4♣ (3x) en zelfs 5♣ (5x) en dat ging steevast 1 of 2 down, waaruit blijkt dat bridgers graag een gokje wagen bij het bieden. En juist ook bij lange kleuren wordt verder ook nog wel eens een gokje gewaagd met een SA-bod en hier dus 5x. Hoe uiterst rendabel zowel als gevaarlijk dat kan zijn, blijkt hierna.

Afspel bij 2SA of 3SA

Noord speelt en Oost komt dan uit, bij SA vaak met de langste kleuren, dus met harten of schoppen. Dan komt Noord aan slag en Jack speelt dan onmiddellijk klaveren voor zes slagen, geen zeven, want de aas wordt gemist. Overigens zien alle overige kleuren er niet geweldig uit voor NZ, reden temeer om de klaveren te proberen. West komt nu aan slag, heeft maar liefst zes ruitens en de ruitens zullen verder wel 3,2 en 2 in de dummy verdeeld zijn. Als Oost de aas heeft, dan zijn er 7 slagen op rij te maken. Bij ruitenopkomst wordt wel de regel overtreden om terug te komen met de kleur waarmee partner heeft geopend. Wellicht is dat laatste toch vier keer gedaan en dan komen NZ aan slag voor een uiterst rendabele serie slagen. Niet alleen bij het bieden maar ook bij het afspel mag wel eens een gokje worden gewaagd en in (slechts) één geval kwam West inderdaad terug met ruiten. Voor Oost een signaal dat er iets bijzonders is met die ruiten en om ermee terug te komen! Nu zijn er in de overige handen nog maar weinig ruiten in het spel, dus West kan maar beter niet met een honneur terugkomen. Oost blijkt inderdaad de aas te hebben en nog twee ruitens, dus als Noord de 7 zet kan Oost de slag met een 10 nemen, want in de dummy liggen slechts een negen en een zes. Dan de aas vanuit Oost en daarna gaat Oost met een kleintje terug naar de partner die nog vier ruitenslagen maakt. Per saldo 7 slagen en zo gaat 3SA 3 down!!   

 

Bram Doeves

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., op woensdagavond bij Sweet Lake Bridgers 2b-home)

U vindt alle denksportcolumns hier terug: www.zoetermeeractief.nl/sport/denksport-rubrieken

 

-advertenties-

-goede doel-