BridgeBram Doeves belicht voor u elke week een mooie bridge- of dampartij. Interessante stellingen, een leuke puzzel om over na te denken of een verslag van een goed gespeelde wedstrijd. Deze week: Terugblik op 2011: Nederland WK bridge in Veldhoven  (deel 2)

In 2011 won Nederland voor de tweede keer de Bermuda Bowl, de belangrijkste wereldtitel bij bridge, en dat is in de vorige rubriek ingeleid en toen is er een spel getoond waarin Ricco van Prooijen een complexe 3SA afwikkelde alsof alle kaarten “open” voor hem lagen. Dat was een heel goed begin van de Round Robin, waarin alle 22 teams in 21 wedstrijden een keer tegen elkaar spelen. De eindstand van de Round Robin voor de eerste acht (de kwartfinalisten) is: 1. Italië 409; 2. Nederland 390; 3. USA2 372; 4. Israël 355; 5. USA1 340; 6. Zweden 335; 7. China 334 en 8. IJsland 333. In de kwartfinale boekt Nederland een forse winst op IJsland met 233-142. In de halve finale moet Nederland het opnemen tegen het alom gevreesde Italië. Simon de Wijs heeft in de voorafgaande nacht geen oog dicht gedaan. De spanningen lopen hoog op tijdens de eerste dag (“eerste helft”). Zo’n extreme druk hebben de spelers nog niet eerder meegemaakt. De stand is dan halverwege 78-79 voor Italië. Alles is nog mogelijk maar Italië gaat uitlopen. 88-125. Voor de eerste keer in dit toernooi krijgt Team Oranje te maken met forse tegenwind. Maar dankzij de prima teamspirit lukt het toch weer en komt Nederland terug tot 122-125. Met nog één van de 6 sets te spelen komt Nederland aan de leiding met 157-154. Simon de Wijs merkt dan dat hij last heeft van zijn adrenaline, wat hem bemoeilijkt rationeel te blijven denken en om de concentratie te blijven bewaren. Onder hoogspanning schuiven daarop Drijver-Brink en Verhees-Van Prooijen aan tafel voor de laatste set.

Oost/Allen

 

 ♠ 94

 

 

 ♥ HB642

 

 

 ♦ HB874

 

 

 ♣ V

 

 ♠ BT

       N

 ♠ AV862

 ♥ -

W        O

 ♥ T853

 ♦ VT62

       Z

 ♦ 93

 ♣ HBT9872

 

 ♣ 43

 

 ♠ H753

 

 

 ♥ AV97

 

 

 ♦ A5

 

 

 ♣ A65

 

Biedverloop

Ricco van Prooijen (Noord) kiest het goede moment uit om geluk af te dwingen. In het biedverloop wordt duidelijk dat Zuid een 1SA-verdeling heeft, dat beiden mooie harten hebben, dat Ricco (Noord) een singleton klaveren heeft, en sleminteresse heeft, waarna blijkt dat Ricco hartenheer heeft, en Louk met zijn mooie hand biedt optimistisch door naar 6ofwel een klein slem harten. Maar het lijkt domweg te hoog. In de andere kamer stoppen de Italianen Bocchi-Madala af bij een 4-bod ofwel een manche-bod.  

 

Afspel: alles zit mee 

Tegen 6komt Versace uit met B, en Verhees veert op, hij ruikt zijn kans want zo is nu H ongetwijfeld te maken. Lauria wint ♠A en komt terug met ♣4 voor A in Zuid. Zuid speelt nu A en daarna ruiten naar de heer en een ruiten getroefd, en Oost gooit 3 bij. Op troefaas gooit West een klavertje weg, de troeven zitten 0-4 tegen. In Noord zijn geen entrees voor ruiten, en Verhees besluit tot een cross-ruff (over en weer troeven) na het incasseren van H. Twee schoppen vanuit Zuid moeten laag worden ingetroefd in Noord, die ruiten terugspeelt. In de elfde slag wordt de laatste ruiten uit Noord gespeeld voor de laatste troef in Zuid en dan heeft Noord nog de laatste twee hoogste troeven. Contract gemaakt!! Iedereen geeft wel toe dat het geluk Nederland toelachte bij het maken van dit superhoge contract, dat in belangrijke mate voor het verschil zorgde in de eindstand van Nederland-Italië: 199-170. In de finale won Nederland van USA2 met 300-255.

Bram Doeves

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., op woensdagavond bij Sweet Lake Bridgers 2b-home)

U vindt alle denksportcolumns hier terug: www.zoetermeeractief.nl/sport/denksport-rubrieken

 

-advertenties-

-goede doel-