BridgeBram Doeves belicht voor u elke week een mooie bridge- of dampartij. Interessante stellingen, een leuke puzzel om over na te denken of een verslag van een goed gespeelde wedstrijd. Deze week: Terugblik op 2011: Nederland WK bridge in Veldhoven

 

In 2011 won Nederland voor de tweede keer de Bermuda Bowl, de belangrijkste wereldtitel bij bridge, en dat mag natuurlijk niet de vergetelheid in. Dus het boek erbij gepakt, “Victorie in Veldhoven”, van de bridgejournalisten Jan van Cleeff en Onno Eskes, voor een spel uit het Veldhoven van toen. Toch, de naam Bermuda Bowl is voor mij verbonden aan Berry Westra die in 1993 in Chili voor de eerste keer met het Nederlandse team deze wereldtitel bridge won, en die daarna heel veel leerzame boeken over bridge heeft gepubliceerd. 18 Jaar later is Berry er helaas maar “uiteraard” niet meer bij. Het Team Oranje bestond in 2011 uit Brink-Drijver, Verhees-Van Prooijen en Muller-De Wijs die allemaal al belangrijke prijzen hadden gewonnen en dus overbekend waren bij hun belangrijkste tegenstanders. 22 Landen die de “zone”-selectie hadden doorstaan, doen mee aan de Round Robin in Veldhoven. De beste 8 landen gaan vervolgens door naar de kwartfinales. De betrokken bridgers hebben dan al 336 spellen in 7 dagen gespeeld, en al die spelletjes bridge met de bijbehorende coaching van Anton Maas is beduidend meer dan een 40-urige werkweek. Voor de finalisten wordt het een ware uitputtingsslag. Nederland begint de Round Robin goed tegen Zuid-Afrika, waartegen het vier jaar eerder in Shanghai ook al speelde, toen om het brons. Voor een deel dezelfde bridgers aan de tafels die elkaar goed kennen.

Zuid/OW

 

 ♠ HB96

 

 

 ♥ T7

 

 

 ♦ 87

 

 

 ♣ HB754

 

 ♠ AT73

N

 ♠ V842

 ♥ A

W        O

 ♥ HV96

 ♦ HVT93

Z

 ♦ B42

 ♣ A82

 

 ♣ T9

 

 ♠ 5

 

 

 ♥ B85432

 

 

 ♦ A65

 

 

 ♣ V63

 

Biedverloop

Het biedverloop is met een ACOL achtergrond nog goed te volgen, dus hierbij:

West

 Noord

Oost

Zuid

Louk Verhees

Bosenberg

Ricco van Prooijen

Eber

 

 

 

2

doublet

pas

2

pas

3

pas

3SA

pas

pas

pas

 

 

Zuid opent met een dubieuze zwakke twee harten, Louk Verhees doubleert vanwege zijn sterke opening, Ricco van Prooijen antwoordt met 2, Louk inviteert met 3voor de manche. Aan de andere tafel biedt Gower 4maar de troeven zitten 4-1 tegen en Gower gaat down, terwijl Ricco niet voor de schoppenmanche kiest maar voor 3SA! En Ricco telt 4 ruitenslagen, 3 hartenslagen en 2 azen, maar het afspel blijkt verre van eenvoudig (uiteindelijk maakt Ricco 3 ruitenslagen en 2 schoppenslagen, 3 hartenslagen en klaveraas).

Afspel  

Zuid komt uit met een kleine ruiten die West met de heer neemt, vervolgens deblokkeert hij de A en speelt T na. Zuid duikt terecht de aas, anders zou B de entree zijn voor de hoge harten bij Oost en voor de rest van de manche. Ricco wijzigt nu zijn speelplan en speelt een kleine schoppen die Noord neemt met zijn heer waardoor V de entree wordt voor de harten. Noord komt terug met de klaverens die Ricco pas neemt in de derde klaverenronde. Dan steekt hij over naar de V, neemt nog een hoge harten mee, en speelt dan B voor het aas in Zuid die nu alleen nog harten heeft om mee terug te komen. Die neemt Ricco in Oost, speelt schoppen terug voor de aas in West en in de dummy ligt nu nog de vrije V. Contract gemaakt!! 

Bram Doeves

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., op woensdagavond bij Sweet Lake Bridgers 2b-home)

U vindt alle denksportcolumns hier terug: www.zoetermeeractief.nl/sport/denksport-rubrieken

 

-advertenties-

-goede doel-