BridgeBram Doeves belicht voor u elke week een mooie bridge- of dampartij. Interessante stellingen, een leuke puzzel om over na te denken of een verslag van een goed gespeelde wedstrijd. Deze week: Bridgegeschiedenis - Pakistan in de finale Bermuda Bowl 1981

Ik heb al aardig wat spelletjes 3SA laten zien met een hoog “gokgehalte”. Tja, amateurs weten niet beter, zou dan nog een gedachte kunnen zijn maar onderstaand spel slaat echt alles, en is voorgekomen tijdens de Bermuda Bowl - het WK bridge viertallen, professioneler kan het niet - van 1981.

Pakistan deed in 1981 voor het eerst en voor het laatst mee aan de finale van de Bermuda Bowl in Port Chester, New York. Geheel onverwachts was Pakistan in de finale gekomen en daar werd het eindelijk afgestopt door gastland Amerika. Pakistan was zo ver gekomen vooral door toedoen van Zia Mahmood (1946). Een bridgeprof die vervolgens zo af en toe Pakistan afwisselde met Engeland (waar hij ook gestudeerd had) en de VS. Zia Mahmood won als bridgespeler voor de VS in 2009 toch alsnog de Bermuda Bowl!

In 1981 bereikte Pakistan de finale na winst op Argentinië. Amerika had in de halve finales de Europees kampioen Polen verslagen. In de beslissende ontmoeting van 96 spellen tussen titelhouder VS en Pakistan, hield Pakistan tot halverwege het gebeuren de strijd nog aardig in evenwicht, maar verloor ten slotte met 271 tegen 182 IMPs. Op spel 72 was nog een enorme “swing” mogelijk geweest als de Pakistaanse speler Munir de beste uitkomst had gevonden. Dat gebeurde niet waardoor de VS 12 IMPs wonnen in plaats van er 22 te verliezen! De verslaggever van Bondsblad Bridge, Albert Dormer, vergeleek het volgende 3SA-spel met een spelletje Russische Roulette!

Spel 72 Finale Bermuda Bowl 1981

West/Niemand

 

 ♠ 2

 

 

 ♥ T8

 

 

 ♦ AHVT852

 

 

 ♣ 642

 

 ♠ V987

N

 ♠ B54

 ♥ AV964

W        O

 ♥ B32

 ♦ 6

Z

 ♦ B3

 ♣ H97

 

 ♣ AVB53

 

 ♠ AHT63

 

 

 ♥ H75

 

 

 ♦ 974

 

 

 ♣ T8

 

 

Biedverloop

West

 Noord

Oost

Zuid

Munir (P)

Meckstroth

Fazli

Rodwell (VS)

1

3

doublet

3SA

pas

pas

doublet

pas

pas

redoublet

pas

pas

pas

 

 

 

Laat ik maar gewoon zeggen dat het biedverloop conventioneel is en dat er veel lef en bluf in zit, want de uitkomst bepaalt gelijk de eindscore!! Munir wist eigenlijk alleen uit het biedverloop dat hij niet met harten moest uitkomen en had nog 33,3% kans dat hij het goed zou doen. Na 5 minuten “kansberekening” koos hij voor schoppen en dat betekende dat de Amerikanen sowieso al 9 slagen konden neerleggen (evenals bij ruiten als uitkomst). Maar als Munir voor klaveren had gekozen dan hadden de Pakistani sowieso al 5 klaverenslagen (al 1 down) kunnen neerleggen…

 

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., vanaf september op woensdagavond bij Sweet Lake Bridgers 2b-home)

Bram Doeves U vindt alle denksportcolumns hier terug: www.zoetermeeractief.nl/sport/denksport-rubrieken

 

 

 

-advertenties-

-goede doel-