BridgeBram Doeves belicht voor u elke week een mooie bridge- of dampartij. Interessante stellingen, een leuke puzzel om over na te denken of een verslag van een goed gespeelde wedstrijd. Deze week: Zomerbridge bij BC Zoetermeer

 

Met bijna 70 bridgers (ook “van buiten”) en 10 sessies verliep de Open Zomercompetitie van BC Zoetermeer heel geslaagd. BC Zoetermeer bridget sinds 2014 op maandagavond in 2B-Home en heeft intussen al meer dan 90 leden! Na 10 sessies was de eindstand van de topdrie van de zomercompetitie: 1. Lex Verlinden & John Zuijdwijk 54,75%, 2. Marian Jansen & Frans Jansen 54,67% en 3. Peter Jansen & Gerard Langezaal 51,79%. In de laatste zitting op 28 augustus waren de topscorers: 1. Marja Verstrenge & Jan de Rijk 65,63%, 2. Niek Jan van den Brink & Ank Roos 57,64% en 3. Guo-Fen Zheng & Elvira Scheffers 56,94%. Spel 6 had een heel bijzondere verdeling:

Spel 6 laatste zomersessie BC Zoetermeer

Oost/OW

 

 ♠ 82

 

 

 ♥ HT86

 

 

 ♦ 7

 

 

 ♣ AH8743

 

 ♠ A

N

 ♠ VBT75

 ♥ AB5

W        O

 ♥ V43

 ♦ HBT98642

Z

 ♦ AV

 ♣ 6

 

 ♣ B52

 

 ♠ H9643

 

 

 ♥ 972

 

 

 ♦ 53

 

 

 ♣ VT9

 

In de A-lijn ging 6toch net eentje down (A en H lijken te grote obstakels voor een klein slem) , maar er werd ook 3x 5 geboden en dat werd wel gemaakt. Er werd ook 3x 3SA op dit spel geboden, en dat werd 1x exact gemaakt en 2x met een overslag gemaakt. Prof Jack bood als volgt op dit spannende spel:

West

 Noord

Oost

Zuid

 

 

1

pas

2

3

pas

pas

5

pas

pas

pas

Prof Jack wil voor West niet van SA weten, omdat Noord klaveren heeft geboden en West heeft daar geen dekking tegen; maar in de praktijk biedt Oost steeds 3SA nadat West vermoedelijk 3bood in plaats van 5 (NZ kwam in de praktijk steeds met een klaveren op, vermoedelijk omdat Noord die klaveren ook in de praktijk had geboden na 2). Oost heeft wel enige dekking in klaveren, maar die blijkt al snel ontoereikend). Oost heeft wel een opening, maar geen of onvoldoende ruiten om bij Jack de sleminteresse op te wekken om naar 6te gaan.

Bij open kaart blijkt dat de 3SA van Oost 2 down kan, immers NZ kunnen ongestoord 6 klaveren maken maar bij dichte kaart is dat dus nog niet zo eenvoudig; in de praktijk lukte dat niet in de A-lijn ondanks de klaverenuitkomst van Zuid (T of 9), maar daarna moet Noord niet terugkomen met zijn laatste honneur, want dan kunnen NZ alleen nog V maken, en als OW eenmaal aan slag komen kunnen ze nog maximaal 10 slagen op rij maken.

Wat in de A-lijn niet lukte, lukte wel in de B-lijn, want daar speelden Jeanne van Grunsven & Marion Halbmeijer voor een score van 100% de 3SA van Oost wel 1 down. Na de uitkomst van Zuid met 9 voor Noord, moet Noord perfect met een kleine klaveren zijn teruggekomen voor de V in Zuid die met haar laatste klaveren Noord in stelling kon brengen om OW down te spelen! Natuurlijk is de kans klein dat het allemaal zo gunstig zit, maar Noord begreep heel goed dat dit de enige kans was om OW down te spelen en greep die kans met beide handen aan!

 

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., vanaf september op woensdagavond bij Sweet Lake Bridgers 2b-home)

Bram Doeves U vindt alle denksportcolumns hier terug: www.zoetermeeractief.nl/sport/denksport-rubrieken

 

 

 

-advertenties-

-goede doel-