BridgeBram Doeves belicht voor u elke week een mooie bridge- of dampartij. Interessante stellingen, een leuke puzzel om over na te denken of een verslag van een goed gespeelde wedstrijd. Deze week: Een spelletje 3SA bij BC De Vesting, Gorinchem

 

Leen van den Herik is bridger van deze bridgeclub in Gorinchem, en heeft me jaren geleden eens bezocht en toen ging het gesprek over mijn bridgerubriek bij Zoetermeer Actief. Nu nam hij weer contact met me op om me te wijzen op het “Open Zomerbridge” van BC De Vesting. En toen zag ik op de website van BC De Vesting een leuk 3SA spelletje waarop Leen 100% scoorde. Het is wel eens interessant om met de bridgerubriek een uitstapje naar Gorinchem te maken om het al genoemde spelletje eens na te spelen, met de meekijkende Prof Jack.

Spel 2 BC De Vesting Gorinchem op 6-4-2017

Oost/NZ

 

 ♠ B8543

 

 

 ♥ V7632

 

 

 ♦ AHB

 

 

 ♣ -

 

 ♠ HV7

N

 ♠ T2

 ♥ AH5

W        O

 ♥ 4

 ♦ V52

Z

 ♦ 974

 ♣ B965

 

 ♣ AHVT832

 

 ♠ A96

 

 

 ♥ BT98

 

 

 ♦ T863

 

 

 ♣ 74

 

Aan 9 tafels 5x 3SA

In de A-lijn en de B-lijn speelden OW 5x 3SA aan 9 tafels met zeer uiteenlopende scores. Van 1x 2 down, via 1x contract exact gemaakt, 2x 1 overslag, naar 1x 2 overslagen. In de A-ljn scoorden Dullyna van den Herik & Leen van den Herik 100% met 1 overslag, in de B-lijn scoorden Ben Baars & Tineke Berends eveneens 100% met 2 overslagen. Vier keer was West leider, en één keer was Oost de leider. Oost mag het bieden beginnen, en zal vermoedelijk net als Jack preëmptief 3♣ hebben geboden en West maakt daar met zijn royale steun dan 3SA van. Maar het kan zijn dat die ene Oost meteen een gambling 3SA heeft geboden. Eigenlijk moet de klaveren-zevenkaart dan helemaal dicht zitten en dan is de gok dat de partner ook nog twee slagen meebrengt. Maar er is een redelijke kans dat deze zevenkaart ook voor zeven slagen gaat zorgen, dus wie weet dat die ene Oost “gewoon” begon met 3SA, en verder allen pas. NZ kunnen dit contract down spelen, want Zuid mag uitkomen. Dan ligt ♥B als hoogste van een serie het meest voor de hand maar er zijn ongetwijfeld ook bridgers bij die uitkomen met een kaart van die andere vierkaart. Bijvoorbeeld met ♦3 en stel dat Noord dan zijn 3 ruitens allemaal maakt en terugkomt met schoppen. Dan neemt Zuid met de aas en maakt vervolgens ook nog ♦10. Samen 5 slagen, 1 down. Maar meestal was West de leider en dan moet Noord uitkomen, en dan kan het spel eigenlijk niet down. Waarmee Noord ook uitkomt, West is al snel aan slag en dan kunnen OW achter elkaar 2 hartens en 7 klaveren maken, en als Noord met ruiten was uitgekomen, komt daar nog een overslag bij. Alleen als Noord met schoppen uitkomt en Zuid met ruiten terugkomt, krijgen OW het nog een beetje benauwd, maar meer dan vier slagen zitten er niet in voor NZ, want bij een Noord-uitkomst wordt ♦10 niet gemaakt; dus contract precies gemaakt. Zoals zo vaak bij bridge: een ontzettend leuk spelletje!

 

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., vanaf september op woensdagavond bij Sweet Lake Bridgers 2b-home)

Bram Doeves U vindt alle denksportcolumns hier terug: www.zoetermeeractief.nl/sport/denksport-rubrieken

 

 

 

-advertenties-

-goede doel-