BridgeBram Doeves belicht voor u elke week een mooie bridge- of dampartij. Interessante stellingen, een leuke puzzel om over na te denken of een verslag van een goed gespeelde wedstrijd. Deze week: Formidabel SA-spel bij Beter Zicht

Op onderstaand spel bij Beter Zicht – Beter Zicht speelt op donderdagavond in 2B-Home – werd op 7 van de 8 tafels SA geboden met als uiterste resultaten 1SA+3 = 10 slagen en 2SA-3 = 5 slagen. In het eerste geval pakte de verdediging slechts 3 slagen. Vermoedelijk een kwestie van even snel de 3 azen maken en dan blijkt dat de leider door kleurlengte vooral op klaveren en schoppen de rest maakt. De verdediging moet bij onderstaand spel vooral letten op wat er in de dummy ligt en eraan denken dat “ophouden” soms en vooral goed werkt bij SA. De NZ-paren met de beste scores waren Cees Heesakkers & Henk van Aartsen en Leon Bosch & Anneke Hospers met 92,86%; Hub Appeldoorn & Eric van der Ven behaalden voor OW 71,43% en de kampioenen op dit spel waren voor OW Mary Gorsen & Wim Hillenaar die NZ bij 2SA slechts 5 slagen lieten maken en dat betekende 3 down en 100%!

Zuid/Allen; spel 23 op 1-6-17 bij Beter Zicht

 

 ♠ HT

 

 

 ♥ AT7

 

 

 ♦ HT543

 

 

 ♣ HV7

 

 ♠ 9752

N

 ♠ A83

 ♥ HB854

W        O

 ♥ V32

 ♦ 2

Z

 ♦ AV987

 ♣ A84

 

 ♣ 92

 

 ♠ VB64

 

 

 ♥ 96

 

 

 ♦ B6

 

 

 ♣ BT653

 

Biedverloop. Zuid en West pasten, Noord opende met 1SA, Oost paste en Zuid heeft onvoldoende punten of transferlengte om bij te bieden, paste dus ook. Zo ging het aan 5 van de 7 SA-tafels; maar aan 2 tafels werd toch nog 2SA geboden.  

Afspelresultaten

Door

Contract

Resultaat

Slagen

Score

NZ

NZ

NZ

NZ

NZ

NZ

NZ

1SA

2SA

1SA

1SA

1SA

1SA

2SA

+3

+2

+1

C

C

-1

-3

10

10

8

7

7

6

5

92,86%NZ

92,86%NZ

71,43%NZ

50/50

50/50

71,43%OW

100%OW

Afspel. Oost komt uit en meent dat er ruitenslagen te ontwikkelen zijn. Als Oost laag opkomt dan kan de leider stoppers genoeg ontwikkelen (te beginnen met ♦B) maar de hier succesvolle Oost kwam ongetwijfeld uit met zijn ♦V. Als Noord nu duikt, dat blijkt hier dan een “verkeerd ophouden” te zijn, gaan OW 8 slagen (incl ♦V) maken en dat is 1x gebeurd. Oost mag nogmaals maar houdt nu zijn ♦A even op, kijkt in de dummy, ziet daar nauwelijks harten liggen en vervolgt met “een kleintje harten” en dat impliceert een honneur. Voor de aas van Noord die natuurlijk de kans aangrijpt om zijn 8 klaveren bij Noord en Zuid samen te ontwikkelen. Op dit moment kan West zijn alle 8 slagen al maken maar West hoeft niet gelijk te nemen, bij nog een beetje twijfel dat NZ slechts één hartenstopper hebben, kan West ook pas in derde instantie de aas zetten waardoor de communicatie tussen Noord en Zuid met betrekking tot de klaveren is verbroken, alleen in schoppen dreigen er nog entrees te zijn voor de klaveren in Zuid. West komt uiteraard met harten terug. Oost neemt met de vrouw en speelt harten terug. West pakt de rest van de harten en heeft nu nog schoppens om mee terug te komen. Oost maakt nu nog zijn 2 azen en de rest is dan eindelijk voor NZ. De verdediging pakt hier in totaal 4 hartenslagen, twee ruitenslagen, 1 klaverenslag en 1 schoppenslag, is 8 slagen, en NZ is helemaal down gespeeld. In het andere uiterste, bij de zwakste verdediging, kunnen NZ vier klaverenslagen maken, drie schoppenslagen, twee ruitenslagen (dan komt Oost met een kleine ruiten op en wordt ♦B extra gemaakt) en één hartenslag. Kortom, bij SA is weer eens van alles mogelijk, maar de verdediging die hier 8 slagen maakt, heeft wel een heel erg vooruitziende en fantasierijke blik!

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., vanaf september op woensdagavond bij Sweet Lake Bridgers 2b-home)

Bram Doeves U vindt alle denksportcolumns hier terug: www.zoetermeeractief.nl/sport/denksport-rubrieken

 

 

 

-advertenties-

-goede doel-