Text Size

volg:facebook28linkedin28  twitter28 rss YouTube mail:Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  nieuwsbrief

BridgeBram Doeves belicht voor u elke week een mooie bridge- of dampartij. Interessante stellingen, een leuke puzzel om over na te denken of een verslag van een goed gespeelde wedstrijd. Deze week:  Fantastisch bridge in de Open Paren Competitie NBB-district Delft

In rubriek 60 is al iets gezegd over de extra bridge-evenementen van het jubilerende 50-jarige NBB-district Delft, waarbij ook de Zoetermeerse bridgeclubs aangesloten zijn. Intussen is de Open Paren Competitie van het District Delft afgesloten met als winnaars na 5 sessies: 1. Dick Brus & Marc d’Ancona (58,24%), 2. Fred Deijs & Klaas Munneke (56,51%), 3. Jaap Roos & Arianne van Eck (53,81%). Hierna volgt een spel uit de laatste sessie en die werd gewonnen door Fred Deijs & Klaas Munneke met 63,54% en op de tweede en derde plaats eindigden met een gelijke score van 55,90% de al genoemde nrs 1 en 3 van de hele competitie. Echter, niet de genoemde eerste drie paren, maar Nanne Dopper & Ilona Smeets behaalden een onvoorstelbaar fantastische prestatie bij spel 16 van de laatste sessie: zij losten een heel erg complex probleem van een 3SA-contract toch op alsof ze het met open kaart speelden. Hierna volgt uiteraard dat interessante spel, met eerst het deel van de scoretabel van dit spel dat betrekking heeft op de 4 van de 7 tafels waar een SA-contract werd gespeeld:

NZ of OW

Bridgepaar

Contract

Resultaat

Leider

Score%

NZ

OW

OW

OW

Dopper & Smeets

Nijssen & Leeuwen

Last & Burg

Roos en Eck

3SA

2SA

3SA

3SA

4 DOWN

C(ontract)

C

C

O(ost)

O

O

O

100%

50%

91,7%

91,7%

Uit de tabel blijkt het al, als je niet kan raden hoe de kaarten verdeeld zijn, wordt veelal gewoon 3SA gemaakt, maar Nanne Dopper en Ilona Smeets gingen eens heel goed fantaseren en voelden elkaar daarbij precies aan:

bridge 67

 

Wie denkt dat dit helemaal geen SA-verdelingen zijn, vergist zich. De verdelingen lijken een beetje op die van de conventie Gambling 3SA. Dan heeft iemand een dichte zevenkaart klaveren of ruiten, en biedt dan meteen 3 SA met de gok dat zijn partner ook nog twee slagen heeft, enz. Zuid komt hier uit, zal de harten willen maken, maar dan komt Oost op een gegeven moment aan slag met Q en dan speelt Oost ♠A en zeven ruiten, samen 9 slagen, contract gemaakt. Dat is de eenvoudige gang van zaken, maar niet bij Dopper-Smeets. Zuid heeft waarschijnlijk gedacht: Noord moet aan slag komen en dan moet ze harten terugspelen en als dan de vrouw bij Oost zit, spelen we OW zo vier down. Het is mogelijk dat Zuid haar harten heeft genoemd tijdens het bieden (er waren ook 2 NZ-hartencontracten op dit spel). Het kan ook zijn dat Zuid met haar A opkomt en dan overstapt op een andere kleur om Noord aan slag te brengen die dan terugkomt met harten. En toen koos Zuid de klaveren uit (een kans van 50%) om dat te proberen. En inderdaad, Noord had die aas van klaveren!! En Noord kwam terug met harten!! En die Q zat bij Oost!! Zes harten gemaakt en twee klaveren, want Zuid maakt natuurlijk ook nog even K, en dat is dus vier down!! En als Zuid hetzelfde plan heeft maar voor de schoppen in plaats van de klaveren kiest dan zal dit in acht slagen (2SA) kunnen resulteren (tweede regel eerste tabel). Met open kaart is dat allemaal wel te zien, maar met dichte kaart is het natuurlijk veel complexer. Kortom, er is fantastisch gebridged in de Open Paren Competitie van het district Delft!

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., vanaf september op woensdagavond bij Sweet Lake Bridgers 2b-home)

Bram Doeves U vindt alle denksportcolumns hier terug: www.zoetermeeractief.nl/sport/denksport-rubrieken

 

 

 

-advertenties-

-goede doel-