BridgeBram Doeves belicht voor u elke week een mooie bridge- of dampartij. Interessante stellingen, een leuke puzzel om over na te denken of een verslag van een goed gespeelde wedstrijd. Deze week:   Spel 1 Ruitenboertoernooi bij Sweet Lake Bridgers

Al 5x achter elkaar zijn in mijn rubrieken merkwaardige 3SA-spellen aan de orde geweest. Vaak ziet men bij 3SA de meest uiteenlopende scores. Of de 3SA-theorie deugt niet, of hij deugt wel volgens de wet van de grote aantallen, maar barst het in de praktijk van de “kleintallige” uitzonderingen. De getoonde 3SA-spellen in mijn rubrieken zijn de komische noten van het bridge, dus wat mij betreft, blijft de theorie voor 3SA nog lang zoals hij nu is! Op 15-3-17 is ook binnen Sweet Lake Bridgers een NBB-Ruitenboertoernooi-sessie gespeeld. De NBB maakt ook een schitterend boekje met commentaar op alle 24 spellen, en dit jaar is de tekst van bridgejournalist/bridger Peter IJsselmuiden. Het kan dus heel leerzaam zijn voor alle clubbridgers, om de spellen van dit boekje na te spelen aan de hand van het commentaar. Spel 1 is meteen al een leuk SA-spel. Leuk is ook dat zowel Prof Jack als Peter IJsselmuiden hetzelfde biedverloop laten zien. De Ruitenboersessie bij SLB is gewonnen door Leon Bosch & Guus Hutjes (59,32%), gevolgd door Yvonne van Zonneveld & Jan van Zonneveld en Lasca Matthijssen & Leo Matthijssen (beide paren 57,19%).

Spel 1 Ruitenboertoernooi op 15-3-17 bij SLB;

Noord/Niemand

 bridge 65

 

Biedverloop

West

Noord

Oost

Zuid

 

pas

1

pas

1

1

2

pas

2SA

pas

Pas/3SA

Allen pas

Noord heeft geen openingskracht, maar biedt wel in de tweede ronde, heeft dan een 5+kaart schoppen en bijna openingskracht, maar Zuid blijft passen en dan gaat Noord ook niet verder. West belooft met 2SA 10+ punten en verdedigingskracht tegen de schoppen van Noord te hebben. Oost heeft niet de punten maar wel de lengte in klaveren voor 3SA. Hij rekent zelf op ca 6 slagen en heeft dan nog 3 slagen nodig van West. Prof Jack en Peter IJsselmuiden willen eigenlijk passen, maar denken dat 3SA ook wel door de beugel kan.

Spelverloop

Bijna steeds speelt West en dan komt Noord bijna steeds uit met een schoppen. Cruciaal is dan dat OW op de derde slag een schoppenstopper maken en vervolgens aan een klaverenserie van vijf beginnen, onderbroken door V in Zuid. Maar waar Zuid nu ook mee terugkomt, OW maken nu ook nog de drie hoogste harten en ruiten, samen 9 slagen. In twee gevallen speelde Oost en toen kwam Zuid op met harten en dan wordt het verhaal heel anders. Zo maken OW dan de schoppenstopper niet meer, en komen dan doorgaans uit op 8 slagen of zelfs nog minder. Bij Sweet Lake Bridgers werd aan de 17 tafels 6x3SA geboden, en dat werd 3x gemaakt, door Leon Bosch & Guus Hutjes, Gea Vos & Gerard Verreck en Yvonne van Zonneveld & Jan van Zonneveld voor 3x 93,75%, maar het gaat ook 3x down (waarvan 1x zelfs 4 down en dat betekende uiteraard 100%, door Diny van Doodeweerd & Marjan Bumkens). Verder werd er 3x2SA geboden. In de biedpraktijk werd dus aangesloten bij de gedachte dat bij twijfel beter de manche (3SA) dan de deelscore (2SA) kan worden geboden. Voor de rest werden er deelscores geboden, hoofdzakelijk in klaveren.

 

 

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., op woensdagavond bij Sweet Lake Bridgers 2b-home)

Bram Doeves U vindt alle denksportcolumns hier terug: www.zoetermeeractief.nl/sport/denksport-rubrieken

 

 

 

-advertenties-

-goede doel-