BridgeBram Doeves belicht voor u elke week een mooie bridge- of dampartij. Interessante stellingen, een leuke puzzel om over na te denken of een verslag van een goed gespeelde wedstrijd. Deze week:  Op bezoek bij BC Kontrakt.

 

Opnieuw bracht ik een virtueel bezoek via Internet aan ditmaal BC Kontrakt. Deze bridgeclub speelt op dinsdagavond vanaf 20:00 uur in 2B-Home. Op het moment van schrijven kwam ik in de kopgroep opnieuw Maarten van Asseldonk tegen; bij de Sprinter stond hij eerste, bij Kontrakt stond hij op de tweede plaats. Meint Plenter & Ted Schoonderwoerd voerden de ranglijst aan, met de hoge score van gemiddeld 55,16%. Ze hadden de hoogste sessiescore van 64,24% op 17-1-17. Een heel merkwaardig spel droeg bij aan dit succes. Op spel 21 (zie hierna) ging namelijk iedereen in de A-lijn down en toen werd de beste score bereikt door de paren die slechts 1 down gingen en dat waren Meint Plenter & Ted Schoonderwoerd (3SA-1) en Fons van Eenige & Gea van Eenige (2SA-1), die zodoende 91,67% scoorden.

Spel 21, 17-1-17, Kontrakt; Noord/NZ

♠ T62

AH

T865

♣ VBT7

♠ HB54

N

♠ A83

VB

W         O

7532

VB

Z

H972

♣ H8432

♣ A6

♠ V97

T9864

A43

♣ 95

Biedverloop bij Prof Jack

West

Noord

Oost

Zuid

pas

pas

pas

1

pas

1

pas

1

pas

2SA

pas

pas

pas

Een rustig biedverloop, de individuele handen hebben geen spectaculaire verdeling of puntenaantal, met 2SA wordt vaak 10+ punten aangegeven en dan stopt West bij een gewone opening zoals hier. In de biedpraktijk op de club werd meestal ook op 2SA (4x) uitgekomen, door Oost, en 2x kwam men (zie hierna) uit op 3SA (eigenlijk ook goed, zie hierna).

 

Spelverloop

Bij open kaart valt natuurlijk meteen op dat de harten voor NZ gezamenlijk een spectaculair gunstige verdeling hebben, in 5 van de 6 SA-contracten kwam Zuid dus op met ♥T en dat betekende 6 slagen inclusief ♦A, de entree voor de overige drie hartenslagen, eventueel zelfs 7 slagen als verkeerd wordt gesneden op de ♠V en in de praktijk kwam dat 4x voor. Prof Jack sneed wel goed, want deze Prof onthoudt “gewoon” alles wat op tafel komt en hij had bij Noord al 10 punten geteld voor hij de schoppen ging uitspelen en nam daardoor aan dat de vrouw bij Zuid zat (want anders had Noord wel geboden). Hierboven is al aangegeven dat Meint Plenter & Ted Schoonderwoerd 8 slagen maakten, dus slechts 5 slagen moesten afgeven, en dat kwam ongetwijfeld door de uitkomst: alleen aan de tafel van Meint werd bij uitzondering uitgekomen door Noord met ♣V. Als dan eerst de ruiten worden gespeeld en als er dan ook nog eens goed gesneden wordt op de ♠V, maken NZ slechts 2 hartenslagen en zag Prof Jack kans om zelfs 3SA te maken voor OW. De moraal van het verhaal: wie altijd geluk heeft of wie ontzettend goed kan afspelen, biedt op dit soort spellen gewoon 3SA, net als de formidabele oud-wereldkampioenen Slavenburg-Kreijns vroeger!    

 

 

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., op woensdagavond bij Sweet Lake Bridgers 2b-home)

Bram Doeves U vindt alle denksportcolumns hier terug: www.zoetermeeractief.nl/sport/denksport-rubrieken

 

 

 

-advertenties-

-goede doel-