BridgeBram Doeves belicht voor u elke week een mooie bridge- of dampartij. Interessante stellingen, een leuke puzzel om over na te denken of een verslag van een goed gespeelde wedstrijd. Deze week:  

Finale 2e cyclus bij Sweet Lake Bridgers

 

Wilma Ruigrok & Jilles Kooij hebben de tweede cyclus bij Sweet Lake Bridgers (woensdag speelavond in 2b-home) gewonnen met 60,88%, gevolgd door Lasca Matthijssen & Leo Matthijssen met 53,66% en Hannie Smits & Dick Smits met 51,18%. Ook de laatste ronde van deze cyclus was voor Wilma & Jilles met 67,50% en spel 15 (zie hierna) droeg met een score van 100% beduidend bij aan hun succes.

 

Spel 15 Zuid/NZ

♠ H3
AT8
T763
♣ HBT4
♠ 84 N ♠ T72
V93 W         O B7542
VB982 Z H5
♣ V62 ♣ 987
♠ AVB965
H6
A4
♣ A53

In de A-lijn waren de resultaten op dit spel:

1x 6SA C (Wilma & Jilles), 2x 4♠+3, 1x 2SA +2 en 1x 6♠-1.

Prof Jack zou voor een schoppencontract kiezen en zou in een klein slem terecht zijn gekomen. Met 18 honneurpunten en bij herwaardering kunnen daar zo’n 4 punten bij worden opgeteld, moet Zuid een slempoging gaan wagen als hij van Noord uit de bieding verneemt dat Noord minstens 10 punten heeft, bovendien, Oost en West bieden niet, zodat een biedverloop tot en met de manche als volgt kan gaan: 1♠ (Zuid), 2♣ (Noord), 3♠ (Zuid), 4♠ (Noord) en nu mag Zuid eigenlijk niet passen, gaat 2x azen vragen, mist een heer en komt dan op 6 schoppen uit (of op 6SA?).

Omdat hun tegenstanders met harten uitkwamen, was 6SA zonder meer te maken, want bij harten is er nog een stopkaart over. Dan kan er op klaveren worden gesneden, kennelijk ging dat mis, maar NZ maken dan altijd 6 schoppen, drie klaveren, twee harten en één ruiten. Als vanuit Zuid op ♣V wordt gesneden, dan worden er 4 klaverenslagen gemaakt, en in totaal dan alle 13 slagen.

Maar in 4 (!) van de 5 gevallen is met de gevaarlijke ruiten uitgekomen, en NZ hebben maar 1 stopper in ruiten, en als dan ook nog verkeerd wordt gesneden, en als dan ruiten wordt nagespeeld, dan gaat het contract minstens één down, en bij SA kan dat door die ruiten helemaal mis gaan, zoals uit de bovenstaande resultaten blijkt, schoppen is dan toch veiliger.

 

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., op woensdagavond bij Sweet Lake Bridgers 2b-home)

Bram Doeves U vindt alle denksportcolumns hier terug: www.zoetermeeractief.nl/sport/denksport-rubrieken

 

 

 

-advertenties-

-goede doel-