BridgeBram Doeves belicht voor u elke week een mooie bridge- of dampartij. Interessante stellingen, een leuke puzzel om over na te denken of een verslag van een goed gespeelde wedstrijd. Deze week:  

Een debacle in de aanloop naar de wereldtitel paren van Slavenburg-Kreijns 1966

 

Het eerste WK paren was gehouden in Cannes 1962, en het tweede WK paren was in mei 1966 in Amsterdam. Het bridgepaar Slavenburg-Kreijns was de Nederlandse troef voor dit tweede WK paren. Niet dat dit team nou zo goed was in het bieden, maar Slavenburg zowel als Kreijns beschikten over een fenomenaal geheugen voor kaartverdelingen, wat vooral goed van pas kwam bij 3SA-contracten die ze verbazingwekkend goed konden afspelen of tegenspelen. En toen kwam onderstaand spel tevoorschijn in een oefen-interland tussen Nederland en Denemarken begin 1966 in het Kurhaus in Scheveningen. Eerst vertilden de Denen zich aan dit spel met 4♠ (één down), en vervolgens brachten Slavenburg-Kreijns er nog minder van terecht met 4♥ (drie down).

Zuid/OW

♠ B4
VBT86
2
♣ AT432
♠ A8732 N ♠ 5
A9542 W         O 7
T Z H976543
♣ V8 ♣ H976
♠ HVT96
H3
AVB8
♣ B5

Biedverloop bij Slavenburg-Kreijns

West Noord Oost Zuid
1
pas 2 pas 3
pas 3 pas 4
pas pas pas

 

De vele toeschouwers in het Kurhaus hoopten en verwachtten ook dat Slavenburg-Kreijns in dit geval “gewoontegetrouw” het maakbare 3SA zouden bieden en eigenlijk had Noord (Slavenburg) ook 3SA willen bieden in plaats van 3♥, maar hij kon het niet, zei hij later tegen Herman Filarski. Immers, Slavenburg-Kreijns, zouden aan het WK paren gaan meedoen (en ze zouden ook wereldkampioen worden!!), en tot dan toe hadden ze met het bieden er maar een beetje op los gegoocheld, en ze achtten zich verplicht met het oog op het WK om wat meer aan theorie te gaan doen: één van de afspraken was nu, dat Noord een redelijk evenwichtig spel in handen moest hebben om 3SA te bieden, dus zeker geen twee vijfkaarten met een singleton! De vraag van Herman Filarski in zijn rubriek in het LD van 7-4-1966 aan zijn lezers was dan ook: wie was hier méér schuldig aan het debacle, de theorie of de spelers?

 

 

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., op woensdagavond bij Sweet Lake Bridgers 2b-home)

Bram Doeves U vindt alle denksportcolumns hier terug: www.zoetermeeractief.nl/sport/denksport-rubrieken

 

 

 

-advertenties-

-goede doel-