20130407 12023Het Tomo team, vlnr boven Martha Pelkman (assistent trainer), Robine Neijssel, Lindsay Sinniah, Luc Breumelhof
onder:  Lucia vd Brink, Margi Sinniah en Shanna de Bruijn

Van Karate vereniging Tomo no Kai gaan zes toppers mee naar het WK karate in Londen. Deze wedstrijden brengen vele beoefenaars van de Wado karate stijl bij elkaar in de Britse hoofdstad om zich te meten op het hoogste niveau. De zes karateka uit Zoetermeer hebben zich dit jaar op verschillende momenten bewezen en maken nu deel uit van een team van 77 deelnemers uit heel Nederland.

Samen met de coaches Rita Soutendijk en Mark Neijssel hebben Luc Breumelhof, Linday Sinniah, oudere zus Margi Sinniah, Robine Neijssel en Lucia van den Brink zich optimaal kunnen voorbereiden. Voor Shanna de Bruijn was het vooral vormbehoud tonen en dat deed ze door hoog te scoren op het NK en tijdens verschillende toernooien.

Het onderdeel kata is te vergelijken met turnen op de vloer. De deelnemer toont aan de jury een vastgestelde gevechtsvorm, waarbij beoordeeld wordt op standen, techniek, kracht en felheid. Ook de snelheid en de overtuiging waarmee de vorm getoond wordt is bepalend voor de waardering.

luc Luc is de jongste van de zes, maar heeft met zijn twaalf jaren hij al veel wedstrijd ervaring. Over zijn voorbereiding zegt hij: "Ik heb het meeste gehad aan de videotrainingen, waarbij ik meteen kon zien waar ik mezelf kon verbeteren. Maar het is niet altijd leuk om zo precies te zien wat je allemaal fout doet!" Zijn sterke punt is zijn volledige inzet tijdens de vorm. En zijn geheime wapen is zijn broertje Vic, die te jong is om deel te mogen nemen, maar een nummer 1 is in het aanmoedigen.
 Robine heeft de hogere vorm Chinto gekozen, waar een moeilijke draai op één been in zit, om te scoren op het WK. Zij heeft hard gewerkt aan haar kracht. Robine: "met wat meer kracht zien mijn stoten er wat strakker en overtuigender uit." Robine lijkt wat verlegen, maar schijn bedriegt als zij de mat op gaat en met volle overtuiging en inzet haar vorm loopt. robine
margi  Margi heeft naast karate ook een passie met muziek. Lachend verteld ze: "Door een serie aanvallen te vergelijken met muziek, heb ik mijn nieuwe vorm, Chinto, goed onder de knie gekregen. Eerst was ik onzeker met deze vorm, maar nu heb ik 'm te pakken. Ik ben er echt klaar voor!"
 Pinan Godan is de hoogste leerlingvorm en Lindsay geniet van deze kata met zijn vele afwisselingen. "Ik vind vooral de sprong leuk waarbij je moet draaien en tijdens de landing een trap moet blokkeren. Dit wordt mijn eerste WK en ik ben al zenuwachtig, maar weet dat ik kan rekenen op de steun van het team," zo legt Lindsay uit. lindsay
lucia Shanna en Lucia nemen deel aan de hoogste categorie bij de dames (senior female kata) en moeten hiervoor de hogere gevechtsvormen goed eigen gemaakt hebben. Lucia debuteert op dit niveau. Zij heeft al haar zinnen gezet op kata Wanshu, waarbij snel draaien en een moeilijke 180 graden sprong zit. "Die sprong komt op het laatst, net als je alles al gegeven hebt. Dit blijft een kritiek punt, maar in de training gaat hij steeds beter. Ik ga maximaal genieten van mijn debuut, dat staat vast als een huis."
Shanna heeft al sinds haar jeugd meegedaan aan internationale wedstrijden en daar prijzen weten te behalen, zowel individueel als met teamkata. Dit jaar heeft ze vooral de nadruk gelegd op explosief bewegen. Van perfect stilstaan naar een beweging op volle snelheid. "Ik ben enorm tevreden met mijn progressie. Mijn trainingsdoelen zijn gehaald." Shanna viel als meisje van 13 jaar altijd op door haar enorm felle techniek en kime (gevechtsinzet). In de jaren daarna raakte ze deze felheid een beetje kwijt, het nadruk komt dan meer te liggen op de techniek en de perfecte uitvoering. Nu ze meedoet aan de senior female kata poule heeft Shanna de techniek zodanig onder controle dat de felheid van vroeger weer helemaal terug is! Shanna: "Ik zit lekker in mijn vel, dus laat Londen maar komen!" shanna

 

 

-advertenties-

-goede doel-