Nima

Judo - De wil en ambitie om goud te halen zijn volop aanwezig als Nima in het sportcomplex in Eindhoven de tatami op stapt. De eerste partijen lopen volgens plan. Bij het derde treffen verliest hij echter van de uiteindelijke winnaar. Opgeven is voor hem geen optie en Nima knokt zich via vijf wedstrijden naar het brons.

Twee weken voor dit NK heeft Nima, 14 jaar oud, zich weten te kwalificeren voor dit NK via de districtkampioenschappen judo -15 jaar. Alleen de beste vier konden een ticket krijgen voor dit hoogste landelijk platvorm. Nima was echter net ziek geweest en net op tijd hersteld van een schouderblessure. Vooral door zijn newaza (grondgevecht) wist hij zich als eerste te plaatsen.

Het NK jeugd telt 450 deelnemers die strijden voor 18 prijzen. Na de weging bleek al dat Nima een zware loting had. De eerste en tweede partij gingen goed. De judoka had vooraf de nodige zenuwen en vroeg zich soms af of het wel goed zou gaan. Na de eerste partij met ippon gewonnen te hebben was zijn zelfvertrouwen helemaal terug.

In de derde partij ging het mis. De twee jongens hielden elkaar meer dan vier minuten van scoren af. Nima kreeg zijn tegenstander verschillende keren op de grond, maar een score bleef uit. In de verlenging, waarbij de 'Golden score' regel van toepassing is, bleef het spannend tot 14 seconden voor tijd. Nima werd gevloerd. Het gevolg was een score tegen en verlies van de wedstrijd. Een twijfelachtige score omdat één van de scheidsrechters aan gaf dat deze techniek niet toegestaan was. De score werd niet meer ongedaan gemaakt en Nima moest zijn doel meteen bijstellen.

De Zoetermeerse judoka moest zich snel herpakken, want het brons was nog haalbaar. De jonge sportman zonderde zich af, zette zijn muziek op en luisterde Hall of fame van The Script. "You could be the greatest, You can be the best," klonk er door zijn koptelefoon. Zijn vader coachte hem weer terug de mat op. Vijf partijen vocht Nima om uiteindelijk het brons omgehangen te krijgen.

"Dit is een hele mooie ervaring. Ik ben trots dat ik zo ver ben gekomen, " besluit Nima.

 

 

Meer sportnieuws

lees ook: jeugsportinterviews

 

 

-advertenties-

-goede doel-