Kai Sei in de drakenboot

Zoetermeer, 18 juni 2013 - Het jaarlijkse Dutch Dragons Drakebootfestival is dit jaar vervangen door een kleinschalig evenement: ‘Greet the dragon’. De deelnemende teams kregen een uitgebreide training, welke afgesloten werd met een echte wedstrijd. De strijd op het water bij het recreatiegebied Noord Aa is gewonnen door budoschool Kai Sei. Het team streed tegen twee wijkverenigingen uit Zoetermeer, team Noorderlicht en team Seghwaert en tegen gemeente Rijswijk.

Tijdens 'Greet the Dragon', dat georganiseerd werd door de Zoetermeerse drakenbootvereniging The Dutch Dragons, leerden de teams van de ‘Dutchies’ de basisbeginselen van de sport. In een boot van 12,5 meter met het hele team (van soms wel 20 personen) gelijk peddelen op de slagen van de drummer. Ook gaf het team van de The Dutch Dragons een voorproefje van hoe het eraan toe gaat als de deelnemers straks zelf het water op mochten om tegen elkaar te strijden. Verschillende moves, tempo’s en tactieken werden geshowd in een demonstratie.

Tijdens het ochtendprogramma werd eerst een kleine ceremonie uitgevoerd, het zgn. ontwaken van de draak waarbij de ogen van de draak werden ingekleurd. Na een pittige warming up waren de teams klaar voor hun training. Na de lunchpauze kregen de aanwezigen een rondleiding bij de club en werden er aansluitend wedstrijden tussen de teams onderling gevaren.

Wie geen extra kleren mee had genomen, liep het risico om nat naar huis te gaan. Want tijdens zo’n race werd er soms zo fanatiek gepeddeld, dat het water de peddelaars om de oren vloog. En waardoor de teamshirts automatisch op de terrastafels belandden om onder de warme zon op te drogen voor een volgende race. Door de harde wind werd de finale een uitdaging. Het team van Kai Sei streed tegen het team van Noorderlicht in een spannende, maar mooie finale. Beide teams peddelden 150 meter lang een nek -aan-nek race om als eerste over de finish te komen. Uiteindelijk versloeg team Kai Sei met een fractie van een seconde team Noorderlicht, waarna zij de beker mee naar huis mochten nemen.

De einduitslag:

1ste plaats:    Kai Sei 36,69 seconden

2de plaats:     Noorderlicht Draken 37,38 seconden

3de plaats:     Rijswijkse Draken 37,20 seconden

4de plaats:     Seghwaert Draken 39,36 seconden

Volgens organisator Chris Fraeijhoven van The Dutch Dragons, was deze kleine maar zeer persoonlijke opzet van ‘Greet the dragon’ een succes te noemen. “Op deze manier beleven de deelnemers het drakenbootvaren nog intensiever en blijven we dichter bij onze mooie sport en hetgeen de vereniging allemaal te bieden heeft.” Toch hoopt hij dat de meervoudig Nederlands kampioen drakenboot varen volgend jaar de 19e editie van het Dutch Dragons Drakebootfestival weer mag organiseren.

 

Meer informatie over The Dutch Dragons: www.thedutchdragons.nl

 

Door: Sousan Atta

Foto: Ron de Bruin

-advertenties-

-goede doel-